Τηλεφωνική απάτη στη Νάξο: Επιτήδειοι συστήνονται ως «αντιδήμαρχος Βαθρακοκοίλης» για να αποσπάσουν χρήματα

Newsroom
02/11/2020 15:20
 
 
 

 

Επιτήδειοι απατεώνες βρίσκουν αφορμή με τα όσα συμβαίνουν λόγω covid-19 για να αδράξουν την ευκαιρία, από την απόγνωση κατοίκων και επιχειρηματιών ώστε να τους ξεγελάσουν με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με το γνωστό κόλπο μέσω τηλεφώνου, όπου, επικαλούμενοι ταυτότητα υπαρκτού προσώπου, εμφανίζονται σε επιχειρηματίες της περιοχής κυρίως αρτοποιούς και επιχειρηματίες δομικών υλικών.

Ο επιτήδειος τηλεφωνεί και συστήνεται ως «ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Νίκος Βαθρακοκοίλης», που ζητάει μεγάλες ποσότητες αρτοποιημάτων ή δομικών υλικών, για δήθεν ανάγκες του δήμου, ανάλογα με την επιχείρηση.

Το κόλπο

Το κόλπο γνωστό: τηλεφωνούν από κινητό τηλέφωνο στον επιχειρηματία, ζητώντας να εκτελεστεί παραγγελία ύψους π.χ. 500-600 ευρώ. Επικαλούμενοι ως πρόσχημα, ότι έχουν δουλειές, δηλώνουν ότι θα στείλουν τα χρήματα με κατάθεση στην τράπεζα.

Στη συνέχεια επικοινωνούν ξανά, λέγοντας ότι έκαναν λάθος στην πληκτρολόγηση του ποσού και ότι δήθεν έβαλαν 5.500 ευρώ, αντί για το αρχικό ποσό, ζητώντας παράλληλα να επιστρέψει ο επιχειρηματίας πίσω τα 5.000 ευρώ της διαφοράς.

Μάλιστα για να τους πείσουν, στέλνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα πλαστό τραπεζικό έμβασμα, στο οποίο φαίνεται η δήθεν μεταφορά χρημάτων.

«Μου ζήτησε 700 κιλά ψωμί, για δήθεν προσφορά του δήμου σε άπορους πολίτες» σημειώνει αρτοποιός από χωριό της Νάξου που του τηλεφώνησαν οι απατεώνες. Μάλιστα μας δίνει και το τηλέφωνο από το οποίο τον κάλεσαν.

Ευτυχώς, κανείς από τους επιχειρηματίες της Νάξου δεν ξεγελάστηκε μέχρι αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να πέσουν στο κενό, οι όποιες προσπάθειες των επιτήδειων απατεώνων.

Αντιδήμαρχος Οικονομικών: Έχω καταθέσει μήνυση

Όπως σημειώνει στο naxostimes.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Βαθρακοκοίλης μέχρι σήμερα, από όσο γνωρίζει, έχουν γίνει τηλεφωνήματα με το όνομα του σε τέσσερα αρτοποιεία, δύο καταστήματα δομικών υλικών και ένα οπωροπωλείο.

«Κανένας, ευτυχώς, δεν πείστηκε από τον απατεώνα. Έτυχε οι επιχειρηματίες να είναι γνωστοί μου οι περισσότεροι και να καταλάβουν την απάτη» σημείωσε ο κ. Βαθρακοκοίλης που εφιστά την προσοχή των επιχειρηματιών για τέτοιου είδους περιστατικά.

«Εφιστώ την προσοχή στους συμπολίτες μου, που θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνήματα. Ο δήμος για οτιδήποτε χρειαστεί δεν κάνει τηλεφωνικά τις συναλλαγές του… Τηρείται η νομοθεσία και μία διαδικασία που περνάει από τις οικονομικές υπηρεσίες» τόνισε ο κ. Βαθρακοκοίλης.

Ωστόσο, οι απατεώνες μπορεί να ξεκινήσουν τώρα να χρησιμοποιούν το όνομα κάποιου άλλου αντιδημάρχου ή κάποιου άλλου όπως είχε γίνει πριν ένα χρόνο που χρησιμοποιούσαν το όνομα γιατρού της Νάξου.

Για την καλοστημένη απάτη και δράση έχει ενημερωθεί το Α.Τ. Νάξου, και έχει κατατεθεί μήνυση από τον αντιδήμαρχο οικονομικών Νίκο Βαθρακοκοίλη.

Τι λέει η αστυνομία

Το παραπάνω «κόλπο» δεν είναι καινούριο, αλλά συμβαίνει εδώ και χρόνια, απλά αλλάζουν τα πρόσωπα και το «σενάριο».

Η εμφάνιση των απατεώνων ως αντιδήμαρχοι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές του Νοτίου Αιγαίου και για το λόγο αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δεν θα πρέπει για κανένα λόγο οι πολίτες να δίνουν προσωπικά τους δεδομένα και στοιχεία πρόσβασης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή να καταθέτουν χρήματα, προτού σιγουρευτούν για το πρόσωπο που τα ζητά. Θα πρέπει να «τσεκάρουν» ποιος είναι αυτός που ζητά τα χρήματα και να επικοινωνούν οι ίδιοι μαζί του για να το επιβεβαιώνουν. Επίσης οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μεγάλες «ύποπτες» παραγγελίες, σημειώνουν στελέχη της αστυνομίας στο naxostimes.gr.

«Όσοι λαμβάνουν τέτοιου είδους τηλεφωνήματα (ανεξαρτήτως εάν πέφτουν θύματα της απάτης) θα πρέπει αμέσως να τα καταγγέλλουν στην Αστυνομία με όσα στοιχεία γνωρίζουν ώστε να βοηθούν στο έργο της σύλληψης των δραστών» τονίζουν.

Απάτη σε βάρος Ναξιώτη επιχειρηματία – Άγνωστος του άρπαξε 9.500 ευρώ προσποιούμενος υπάλληλο τράπεζας

(Visited 1.018 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*