Νίκος Συρμαλένιος για τις διακοπές ρεύματος σε Νάξο, Πάρο και διασυνδεδεμένα νησιά: «Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα συνεχιστούν;»

Newsroom
18/11/2020 17:02
 
 
 

 

Την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά θα συνεχιστούν, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Ο κ. Συρμαλένιος, μαζί με τον έτερο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις συνεχόμενες – και χωρίς καμία ενημέρωση – διακοπές ρεύματος στη Νάξο αλλά και σε όλα τα διασυνδεδεμένα με την Πάρο νησιά.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι το αρμόδιο Υπουργείο λαμβάνει ελλιπέστατα μέτρα για τη συντήρηση του δικτύου, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές όπου επικρατούν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, διατυπώνοντας ταυτόχρονα το ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, όταν ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη εξαγγείλει την έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ από αρχές Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του κ. Συρμαλένιου:

Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναφέρεται στην Ερώτηση μας σχετικά με τις διακοπές ρεύματος στη Νάξο και τα διασυνδεδεμένα νησιά, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι τα προβλήματα διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος εντός των νησιών, θα συνεχιστούν παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.

Όταν δε, υπάρχουν επιπτώσεις απώλειας ζωής όπως αυτή του ηλικιωμένου στην Κωμιακή, τότε τα πράγματα γίνονται τουλάχιστον εφιαλτικά.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ ουσιαστικά μας μεταβιβάζει το σχετικό έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που εκδόθηκε με ημερομηνία 24/9, ενώ το διαβιβαστικό του υπουργείου στάλθηκε με καθυστέρηση στις 6/11/20. Δεν είχε προσέξει, δηλαδή, ούτε το ίδιο το υπουργείο ότι οι αναφερόμενες συμβάσεις του ελάχιστου προσωπικού που είχε προσληφθεί, είχαν ήδη λήξει από τις 30/10.

Και μόνο αυτό το στοιχείο αποδεικνύει τα ελλιπέστατα μέτρα που λαμβάνονται για τη συντήρηση του δικτύου και μάλιστα σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες, όπως αυτές των νησιωτικών περιοχών.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το έγγραφο δεν αναφέρει ουδόλως ποιες από τις ανάγκες των υπηρεσιών και τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις στα νησιά – ιδιαίτερα στη Νάξο και στην Πάρο – έχουν καλυφθεί και με τι σχέση εργασίας; Δεν μας λέει βεβαίως ότι τα ελάχιστα προσλαμβανόμενα άτομα (δύο στην Πάρο και δύο στη Νάξο) είναι οχταμηνίτες, που σημαίνει τις περισσότερες φορές, να χρειάζονται ειδικής εκπαίδευσης για να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο του εναερίτη, αλλά και πάλι δεν επαρκούν.

Βεβαίως μας διαβεβαιώνει ότι με τη νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ θα προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες ανάγκες σε διαρκή συντήρηση και καθαρισμό του δικτύου.

Και το αμέσως επόμενο ερώτημα, που αφορά τη γενικότερη πολιτική του ΥΠΕΝ: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του διαχειριστή του συστήματος του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης, ιδιαίτερα στα νησιά, όταν ο αρμόδιος υπουργός, όταν ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη εξαγγείλει την έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ από αρχές Δεκεμβρίου;

Όταν μάλιστα ιδιωτικοποιείται το δίκτυο μιας κερδοφόρας επιχείρησης, που αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της δημόσιας ενεργειακής πολιτικής.

Δείτε εδώ το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ

Δείτε εδώ το διαβιβαστικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος

(Visited 94 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*