Click away στη Νάξο: Απογοήτευση από τους επιχειρηματίες – Πώς και με τι ωράριο λειτουργούν τα καταστήματα

Newsroom
21/12/2020 00:25
 
 
 

 

Απογοητευμένοι είναι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εμπορίου στη Νάξο που καταμετρούν τις σημαντικές απώλειες που υφίσταται το λιανεμπόριο την περίοδο αυτή, λόγω της μη παραδοσιακής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων.

Όπως αναφέρουν στο naxostimes.gr, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Με άλλα λόγια, οι απώλειες τζίρου, παρά τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τηλεφωνικών παραγγελιών και του click away, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θυμίσουν εισπράξεις προηγούμενων ετών, την ίδια περίοδο.

Αβεβαιότητα …και e-shops

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ανοίξουν έστω και με click away ενώ πολλές περισσότερες δεν έχουν εφοδιαστεί με καινούρια εμπορεύματα ώστε να τα πουλήσουν αυτές τις εορταστικές ημέρες αφού αυτό που περισσότερο κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα.

«Γιατί να φέρουμε καινούρια πράγματα στο κατάστημα μας; Για να μας μείνουν στοκ; Δεν ξέρουμε αν θα δουλέψουμε… και πώς να δουλέψουμε αφού οι πελάτες δεν μπορούν να μπουν στο κατάστημα μας, να διαλέξουν, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν» σημειώνει επιχειρηματίας.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι καταναλωτές που εδώ και καιρό, μη γνωρίζοντας εάν θα ανοίξουν ή όχι τα καταστήματα, φρόντισαν να κάνουν τα ψώνια τους ηλεκτρονικά, από τα e-shops.

«Ο περισσότερος κόσμος έχει ψωνίσει από τα e shops… Δεν βλέπετε τις ουρές στα courier; Με μια καλύτερη πολιτική ίσως να μπορούσαμε να δουλέψουμε λίγο. Με ραντεβού για παράδειγμα και ο πελάτης να έχει το δικαίωμα να μπαίνει μέσα στο κατάστημα για να επιλέξει τα είδη που θέλει» σημειώνει επιχειρηματίας ένδυσης.

Καλύτερες επιδόσεις;

Αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποια καταστήματα έχουν καλύτερες επιδόσεις λόγω της λειτουργίας του click away αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των παιχνιδιών, των προϊόντων τεχνολογίας και των δομικών υλικών, ενώ μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης και υπόδησης.

«Εάν λέγαμε παλαιότερα ότι η κίνηση ήταν υποτονική, τώρα είναι έως ανύπαρκτη»

«Η κίνηση φέτος δεν έχει καμία σχέση με άλλες χρονιές. Εάν λέγαμε παλαιότερα ότι η κίνηση ήταν υποτονική, τώρα είναι έως ανύπαρκτη» σημείωσε στο naxostimes.gr ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου Νίκος Κουτελιέρης.

«Το μέτρο click away δεν έχει εφαρμογή, είναι πολύ γενικό και αόριστο… Να φτιάξει ο επαγγελματίας χώρο απέξω από το μαγαζί του για να γίνεται η παράδοση-παραλαβή… αυτά τα πράγματα δεν γίνονται» υπογραμμίζει ο κ. Κουτελιέρης.

Όπως είπε, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου έχει εκδώσει ανακοίνωση-διαμαρτυρία που την απέστειλε στην ΕΣΕΕ η οποία εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρία για το μέτρο και τις επιπτώσεις του στους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Η ΕΣΕΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα-διαμαρτυρία που εξηγεί μεταξύ άλλων ότι δεν έχει εφαρμογή το μέτρο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε, δηλαδή το συνωστισμό. Προτείναμε να αντικατασταθεί το click away, να είναι τα μαγαζιά κανονικά ανοιχτά, να δέχονται ένα πελάτη μέσα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους δρόμους και να μπορεί ο πελάτης να επιλέξει τα ψώνια του».

«Δεν θα έπρεπε να είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι»

Στο ερώτημα εάν δεν θα έπρεπε τα μέτρα -όπως το click away- να είναι διαφορετικά σε περιοχές όπως η Νάξος ή τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων ο κ. Κουτελιέρης συμφώνησε ότι «εδώ τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρά, επειδή δεν υπάρχει πολύς κόσμος αλλά ούτε και κρούσματα. Δεν θα πρέπει να είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι», τόνισε.

Ωστόσο ο κ. Κουτελιέρης κάλεσε τους εμπόρους και τους πολίτες να τηρούν τη νομοθεσία και τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Επίσης κάλεσε τους επιχειρηματίες «να μη δουλεύουν από την πίσω πόρτα, φαινόμενο που παρατηρήθηκε πριν το click away σε κάποια καταστήματα».

Τι λένε οι καταστηματάρχες της Νάξου;

«Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική καταστροφή σε ό,τι αφορά τον επαγγελματία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Δε χρειάζεται άλλος χαρακτηρισμός. Τρέχουν τα ενοίκια τους… είπαν ότι από τον Ιανουάριο θα υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση στα ενοίκια. Μακάρι» τόνισε ο κ. Κουτελιέρης.

«Εμείς έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα μέσω του ψηφίσματος της ΕΣΕΕ, που θα μπορούσαν να δώσουν μια παράταση ζωής στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους» υπογράμμισε.

Το …εορταστικό ωράριο

Όπως τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την αντίστοιχη περίοδο, έτσι και το εορταστικό ωράριο.

Ναι μεν ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος είχε εκδώσει το Χριστουγεννιάτικο ωράριο καταστημάτων (πριν από το lockdown), τα πάντα όμως ανατράπηκαν, κι έτσι ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να δουλέψει με όποιο ωράριο επιθυμεί.

«Εμείς είχαμε ετοιμάσει ένα εορταστικό ωράριο πριν το lockdown το οποίο τώρα δεν ισχύει μετά τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου.

«Σούπερ Μάρκετ, αρτοποιία, ψαράδικα, κρεοπωλεία και είδη τροφίμων λειτουργούν με το γνωστό ωράριο και σε ό,τι αφορά τις Κυριακές. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα καταστήματα είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία πότε θα ανοίξει το κατάστημα του. Ο καθένας θα κάνει ό,τι μπορεί και ότι νομίζει καλύτερο, για να επιβιώσει η επιχείρηση του» υπογράμμισε ο κ. Κουτελιέρης.

(Visited 520 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*