«Περιουσία» του ΦΟΔΣΑ ο ΧΥΤΑ Νάξου – Τι θα γίνει με τη διαχείριση απορριμμάτων;

Newsroom
05/01/2021 02:18
 
 
 

 

Στα χέρια του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου περνά ο ΧΥΤΑ Νάξου (το οικόπεδο, το έργο και όλη η περιουσία του, εκτός τα απορριμματοφόρα και λοιπά κινητά εργαλεία).

Πώς γίνεται αυτό; Καθόλα νόμιμα με νομοθεσία που αναφέρει ότι τη διαχείριση των απορριμμάτων στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων περνά στα χέρια των αντίστοιχων ΦΟΔΣΑ.

Και δεν είναι μόνο αυτό… Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει το τι θα γίνει με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που σχεδιάζεται (και ανακοίνωσε και ο π. υπουργός Περιβάλλοντος) Κωστής Χατζιδάκης, που θα εγκατασταθεί στη Νάξο.

Κανείς δεν ξεκαθαρίζει εάν η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Νάξου θα «επεξεργάζεται» τα απορρίμματα μόνο της Νάξου και των Μικρών νησιών του δήμου ή …και καμιά δεκαριά ακόμα νησιών που θα μετατρέψουν το νησί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο!

Ο Πολυκρέτης έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ της Νάξου που περνούν στα χέρια του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, χτύπησε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

«Θέλει ο ΦΟΔΣΑ να πάρει την περιουσία του δήμου. 170 στρέμματα ο ΧΥΤΑ, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στο νησί και να έρχεται ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και να λέει ότι θα σας τα πάρω;» σημείωσε ο κ. Πολυκρέτης ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου άμεσα να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

«Ζητώ από το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα για το θέμα γιατί κρύβονται πολλά πράγματα από πίσω. Κρύβεται ίσως και μεταφορά των απορριμμάτων άλλων νησιών στη Νάξο» υπογράμμισε.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού όπως είπε ο κ. Πολυκρέτης, εκτός του ότι ο ΧΥΤΑ «περιουσία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» περνά στα χέρια του ΦΟΔΣΑ (στον οποίο εκτός από τους δήμους συμμετέχει και ιδιώτης με ότι συνεπάγεται αυτό), σχεδιάζεται ακόμα και η μεταφορά απορριμμάτων από γύρω νησιά στο ΧΥΤΑ Νάξου.

«Οφείλω να χτυπήσω το καμπανάκι του κινδύνου και να σας πω ότι πρέπει να γίνει άμεσα δημοτικό συμβούλιο τις πρώτες μέρες του χρόνου με την παρουσία όλων των μελών του ΦΟΔΣΑ και τον πρόεδρο του (σ.σ. ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος), γιατί θα γίνουν άσχημα πράγματα» τόνισε ο κ. Πολυκρέτης και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και το ΦΟΔΣΑ.

«Ο κ. περιφερειάρχης τρέχει να κάνει προγραμματική σύμβαση με την τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας, δηλαδή ο δήμος και όλοι εμείς είμαστε εκτός. Σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς» σημείωσε ο κ. Πολυκρέτης.

Λιανός (μέλος του Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου): Το θέμα είναι σοβαρό!

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι μάλιστα τι πάει να συμβεί στο νησί με τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς ωστόσο να έχει ενημερώσει ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τους πολίτες, αλλά ίσως ούτε τους δικούς του ανθρώπους στη διοίκηση του δήμου.

Ο κ. Λιανός αναφέρθηκε στη σχετική νομοθεσία που προβλέπει ότι κατ’ εξαίρεση για το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά αρμόδιοι για τη διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι οι δήμοι όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, αλλά οι ΦΟΔΣΑ.

«Είναι ένα θέμα που μας αφορά κι έχουμε πει ότι θα το συζητήσουμε. Σε ότι αφορά την έκταση του ΧΥΤΑ, επειδή αναφέρθηκε ότι με νόμο την έχει πάρει ήδη ο ΦΟΔΣΑ γι’ αυτό είχαμε αντιδράσει. Με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν ανήκει σε εμάς, ενώ προβλέπεται να κάνουμε κι ένα πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του ΧΥΤΑ Νάξου» είπε ο κ. Λιανός ο οποίος (ετεροχρονισμένα) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο ΦΟΔΣΑ «θα μετακυλήσει το κόστος στους δημότες».

Όπως είπε, έχει ήδη ζητήσει συμβουλές από εξειδικευμένο νομικό γραφείο, σχετικά με το θέμα και το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κάτι για το οποίο -όπως προέκυψε από τα όσα συζητήθηκαν- δεν ήταν ενημερωμένος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, νομικός, Φώτης Μαυρομάτης.

Μαυρομάτης: Όλα αυτά είναι παράνομα και αντισυνταγματικά

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης ο οποίος χαρακτήρισε παράνομα και αντισυνταγματικά τα όσα συμβαίνουν σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ και το ΧΥΤΑ Νάξου. «Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και λυπάμαι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έχουν λάβει χώρα πριν εφτά μήνες περίπου. Αυτά που προβλέπει η διάταξη είναι ότι τη διαχείριση των απορριμμάτων την έχουν οι δήμοι πλην της περιφέρειας Ιονίων νήσων και Νοτίου Αιγαίου, λες και εμείς είμαστε παρακατιανοί. Αυτό είναι εντελώς παράνομο και αντισυνταγματικό δεν μας ρώτησε κανένας. Ότι δηλαδή μεταφέρονται όλες οι εγκαταστάσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων πλην των κινητών πραγμάτων δηλαδή απορριμματοφόρα κ.λπ. στο ΦΟΔΣΑ ο οποίος είναι μία ανώνυμη εταιρία «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου», είναι παράνομο και αντισυνταγματικό» είπε.

Ο κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν και στον αγώνα που έδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή ώστε να γίνει το έργο του ΧΥΤΑ Νάξου σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί κάποιοι, αυθαίρετα μέσα σε μια νύχτα, λες και ζούμε σε τίποτα δικτατορικά καθεστώτα, να πάει κάπου αλλού… είναι εντελώς παράνομο» σημείωσε.

Τέλος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υπογράμμισε ότι «καμιά περιουσία του δήμου δεν φεύγει χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου και επιπλέον η τιμολογιακή πολιτική στα όρια του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν θα την καθορίζει κανένας ΦΟΔΣΑ παρά μόνο το δημοτικό συμβούλιο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων με κανονιστική απόφαση».

Χατζηανδρέου: Πρέπει να βάλουμε μία κόκκινη γραμμή

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου εξέφρασε για ακόμα μια φορά τον προβληματισμό του για το θέμα για το οποίο έχει αναφερθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση.

«Ο κ. Πολυκρέτης έβαλε ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε διεξοδικά. Είναι ένα θέμα το οποίο κατ’ επανάληψη μας έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες και μάλιστα έχω αναφερθεί στον κίνδυνο μετά την κατασκευή ΜΕΑ στη Νάξο, το νησί να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο» τόνισε.

«Αυτό πρέπει πάση θυσία να το αποφύγουμε» είπε τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΧΥΤΑ Νάξου και κάθε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα νησιά του δήμου και όχι άλλα γειτονικά νησιά.

«Πρέπει να βάλουμε μία κόκκινη γραμμή στο θέμα και να το δούμε οργανωμένα και με μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε.

Κορρές: Εμείς είχαμε επισημάνει εγκαίρως αυτά τα ζητήματα

«Ήθελα να θυμίσω ότι κατά καιρούς εμείς είχαμε επισημάνει αυτά τα ζητήματα. Σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο. Είχαμε επισημάνει ότι η ίδρυση του ΦΟΔΣΑ οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Η διαχείρηση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα και όχι να περνά σε χέρια ιδιωτών. Να γίνεται διαχείριση με σεβασμό στο περιβάλλον και φυσικά χωρίς να πληρώνουν οι πολίτες».

Βασαλάκης: Θα πρέπει να πάρουμε θέση «χθες»

«Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι η διαλογή θα γίνεται στη Νάξο για άλλα 10 νησιά» σημείωσε ο κ. Αντώνης Βασαλάκης ο οποίος τόνισε ότι αυτό ήταν δρομολόγημένο από όταν ήρθε ο κ. Χατζηδάκης στη Νάξο και ανακοίνωσε το έργο (τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

«Αν θέλετε λοιπόν να ξεκινήσουμε να κουβεντιάσουμε για το πώς μπορούμε να το αποκρούσουμε θα πρέπει να το κάνουμε «χθες» και καλό θα είναι ο κ. Πολυκρέτης να μας πει ακριβώς τι συμβαίνει. Άμεσα λοιπόν πρέπει να πάρουμε θέση, να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα πορευτούμε και προφανώς αυτό, είναι δικιά σας ευθύνη» είπε.

*(ΔΕΙΤΕ το video – Είναι το πρώτο θέμα που συζητείται)

(Visited 816 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*