Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: «Ψεύτικος μικροπολιτικός καυγάς» για το ΦΟΔΣΑ στο δημοτικό συμβούλιο

Newsroom
21/02/2021 3:49
  •  
  •  
  •  

 

«Ψεύτικο μικροπολιτικό καυγά» μεταξύ της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή, στη συζήτηση για το Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου.

Με ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» καυτηριάζει τη στάση τόσο της διοίκησης του δήμου όσο και των παρατάξεων της μειοψηφίας που «στηρίζουν αυτές τις πολιτικές».

Αφού περιγράφει αναλυτικά τη δική της πρόταση, καλεί τους κατοίκους του δήμου «να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και μαζί με το οργανωμένο, εργατικό-λαϊκό κίνημα να παρέμβουν στις εξελίξεις και να μην αφήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος τους».

Η πλήρης ανακοίνωση:

Ψεύτικος μικροπολιτικός καβγάς, στήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη συζήτηση για το Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των άλλων παρατάξεων.

Μπορεί η Δημοτική Αρχή να ζήτησε «διαζύγιο» από το ΦΟΔΣΑ, εξυπηρετώντας μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πήρε «διαζύγιο» από τις κυβερνητικές πολιτικές, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρέχοντας όλες τις διευκολύνσεις, στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες του λαού μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άλλες παρατάξεις στηρίζοντας αυτές τις πολιτικές, με όποιες διαφοροποιήσεις και αν είχαν στις προτάσεις τους από τη Δημοτική Αρχή, νομιμοποίησαν το νέο φορέα και υπερασπίστηκαν την «οικονομική αυτοτέλεια» των δήμων και την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας με ότι συνεπάγεται αυτό για τους δημότες μας και το νέο «χαράτσωμα» που θα ακολουθήσει.

Αποσιώπησαν τις ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων, (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ), που έστρωσαν νομοθετικά το έδαφος για την αντιλαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αποκαλύψαμε, το αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο του νομοθετικού πλαισίου που νομοθέτησαν, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και του σκοπούς της ίδρυσης του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Η ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση προς ψήφιση, που δεν στήριξαν οι άλλες παρατάξεις, και αποτελεί την πραγματική λύση προς όφελος των δημοτών μας και του λαού μας γενικότερα και είναι πραγματοποιήσιμη στο σήμερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

• Κατάργηση όλων των νόμων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα να φορτώνονται πρόσθετα βάρη στις πλάτες των δημοτών στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας. Και ειδικότερα κατάργηση των άρθρων 93,84,85 του πρόσφατου νόμου 4685/7-5-2020.
Να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:
• Δημόσιο φορέα, με εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προτεραιότητες του σχεδιασμού να είναι:
• Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
• Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
• Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
• Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης.
• Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
• Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
• Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
• Καμία εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και της ανακύκλωσης.
Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και μαζί με το οργανωμένο, εργατικό-λαϊκό κίνημα να παρέμβουν στις εξελίξεις και να μην αφήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος τους.

(Visited 68 times, 1 visits today)