Το φαινόμενο της άμπωτης «ξεγύμνωσε» τις παραλίες της Νάξου (φώτος)

Newsroom
10/03/2021 22:57
 
 
 

 

Το φαινόμενο της άμπωτης παρατηρείται και στη Νάξο όπως και στις ακτογραμμές σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Στις παραλίες του νησιού καταγράφονται πρωτόγνωρες εικόνες, με τα νερά της θάλασσας να υποχωρούν και να προσφέρουν ένα ιδιαίτερο θέαμα.

άμπωτη

 

Στα παράλια της Νάξου η θάλασσα υποχώρησε αρκετά μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα, βράχια που δεν ήταν ορατά και πετρώδεις πλάκες. Η στάθμη του νερού έχει κατέβει και ένα μέρος από τα βράχια, όπως φαίνεται και στις εικόνες, έχει ξεγυμνωθεί…

Τι λένε οι ειδικοί

Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που κάποιες φορές είναι πιο έντονο – και δεν είναι ούτε προοιωνίζεται – κάτι επικίνδυνο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες…

Όπως σημειώνει ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην «ΕΡΤ». Το φαινόμενο καταγράφεται στην ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.

άμπωτη

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.

άμπωτη

Ο γεωλόγος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς εξήγησε και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο «OPEN TV» το γιατί υποχώρησε η θάλασσα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα:

«Είναι φυσιολογικό φαινόμενο και σχετίζεται με την εαρινή ισημερία που θα έχουμε σε λίγες ημέρες. Αυτό ποικίλλει σε ένταση ανά χρονιά. Ένας από τους παράγοντες είναι αν θα καταφέρουν να ευθυγραμμιστούν ο ήλιος, η γη και η σελήνη. Η έλξη που ασκούν αυτά τα ουράνια σώματα στον όγκο του θαλασσινού νερού είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν μετατοπίσεις του νερού.
Άλλοι παράγοντες είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες. Στην ανατολική μεσόγειο υπάρχουν τα φαινόμενα των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Ο ίδιος ο άνεμος πιέζει το νερό περισσότερο. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να εμφανιστεί. Θα κρατήσει μερικές ημέρες και μετά θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό».

άμπωτηάμπωτη άμπωτη

(Visited 1.905 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*