Σύλλογος Μηχανικών Νάξου: Έχουμε διαπιστώσει την έλλειψη οράματος για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

Newsroom
13/03/2021 01:22
 
 
 

 

Με αφορμή τη συζήτηση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2021 και την επικείμενη συζήτηση του στο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη, ο Σύλλογος Μηχανικών Νάξου εξέδωσε ανακοίνωση με τις προτάσεις του πάνω σε θέματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, το λιμάνι, το αεροδρόμιο κ.ά.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Μηχανικών Νάξου «εδώ και χρόνια έχουμε διαπιστώσει την έλλειψη ενός οράματος για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής συζήτησης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του νησιού, προκειμένου να αποφασίσουμε ως τοπική κοινωνία πως θέλουμε τη Νάξο σε δέκα χρόνια από σήμερα».

Όπως υποστηρίζουν οι Μηχανικοί του νησιού, εκεί θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, πόση και που.

Τα ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος:

– Ποια η θέση του πρωτογενούς τομέα στη Νάξο σήμερα και πώς μπορεί να συνυπάρξει μαζί με τον τουρισμό;
– Τί κίνδυνοι ελλοχεύουν για το περιβάλλον της Νάξου και τι πρέπει να κάνουμε για να τους αποτρέψουμε;
– Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού;
– Πώς μπορεί να αναπτυχθεί η ορεινή Νάξος ώστε να αμβλυνθεί η ανισόρροπη ανάπτυξη του νησιού;

«Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να καταστούν δεσμευτικές μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού που ελπίζουμε να προχωρήσει και να καθορίσουν τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των αντίστοιχων τεχνικών προγραμμάτων» υπογραμμίζουν και προσθέτουν:
«Πέραν των γενικών αυτών σχολίων, ως Σύλλογος θέλουμε να κοινοποιήσουμε στην τοπική κοινωνία τις θέσεις μας σε μια σειρά ζητημάτων, τα οποία βέβαια καλύπτουν μόνο ένα μέρος των αναγκών του Δήμου, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

1. Χωροταξικός Σχεδιασμός:

Ο Δήμος κατέθεσε πέρυσι αιτήσεις για σύνταξη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για κάθε μια από τις 6 δημοτικές ενότητες. Φυσικά στηρίζουμε την προσπάθεια και θέλουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Όμως ο επιμερισμός τους ανά Δημοτική Ενότητα, κατ’ απαίτηση του ΥΠΕΚΑ έχει εγγενώς προβλήματα. Θέματα όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, διαχείριση των απορριμμάτων, οδικοί άξονες κλπ αφορούν όλο το Δήμο και δεν μπορούν να μελετώνται ανά Δημοτική Ενότητα. Προτείνουμε μια επιπλέον μελέτη, που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα όλων των υπολοίπων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνδεσιμότητα των επιμέρους μελετών.

2. Λιμάνι:

Πέρυσι, στη συζήτηση που αφορούσε το λιμάνι της Νάξου, είχαμε υποστηρίξει τα έργα βελτίωσης του σημερινού λιμανιού, χωρίς τη δημιουργία της προτεινόμενης μαρίνας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού μέχρι να κατασκευαστεί νέο λιμάνι. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τόσο τα έργα στο υφιστάμενο λιμάνι, όσο και οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου λιμανιού.

3. Αεροδρόμιο:

Ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού με το υφιστάμενο αεροδρόμιο δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν τα έργα επέκτασης και αναβάθμισής του.

4. ‘Υδρευση–άρδευση-αποχέτευση:

Η διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων του Δήμου πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί. Αλλού πολύτιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας δεν αξιοποιείται, αλλού μολύνεται και αλλού σπαταλάται. Αγροτική και τουριστική ανάπτυξη χωρίς επάρκεια νερού δεν γίνεται.

5. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Χώρας:

Η Χώρα της Νάξου, παρά το μικρό της μέγεθος, είναι μια πόλη τελείως εχθρική για τους πεζούς. Η παντελής έλλειψη δημόσιων χώρων, πεζόδρομων, πεζοδρομίων υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το ΣΒΑΚ είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα, δυστυχώς όμως η διαδικασία εκπόνησής του έχει σταματήσει. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία σύντομα.

6. Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί:

Βάσει του ΦΕΚ 1427/Β/2011, όπως ισχύει σήμερα, σε όλα τα σημαντικά έργα που αφορούν κτίρια και δημόσιους χώρους, πρέπει να υλοποιούνται ύστερα από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Είναι η μόνη διαδικασία με την οποία μπορεί να παραχθεί ένα δημόσιο έργο υψηλής ποιότητας και καλούμε το Δήμο και τους λοιπούς δημόσιους φορείς του νησιού να εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία

7. Αισθητική:

Ως τουριστικός προορισμός, η αισθητική σε όλους τους τομείς θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Προτείνουμε τη δημιουργία μιας επιτροπής Αισθητικής, στα πλαίσια των αντίστοιχων επιτροπών της Μυκόνου και άλλων νησιών, η οποία θα θεσπίσει και θα ελέγχει την τήρηση μιας σειράς κανόνων που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι.

Οι παραπάνω προτάσεις, στοχεύουν στο κοινό καλό. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να θίγονται ατομικά ή ομαδικά μικροσυμφέροντα, όμως η Νάξος δεν πρέπει να μείνει άλλο δέσμιός τους.
Καλούμε την τοπική κοινωνία να τα στηρίξει βάζοντας το «Εμείς» πάνω από το «Εγώ» και το Δήμο να τολμήσει τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους. Στο τέλος θα είμαστε όλοι κερδισμένοι».

(Visited 354 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*