Νάξος: Κατά πλειοψηφία με «συναίνεση και ανοχή» ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 (video)

Newsroom
17/03/2021 00:15
 
 
 

 

Με τη συναίνεση-ανοχή των παρατάξεων της μειοψηφίας «Μαζί Αλλάζουμε» του Λεονάρδου Χατζηανδρέου και «Δύναμη Δημιουργίας» του Βασίλη Βρούτση και τις αρνητικές ψήφους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Γιάννη Κορρέ και του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του Λεονάρδου Χατζηανδρέου, Γιάννη Μαράκη, ψηφίστηκε την Τρίτη κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2021.

Στη συνεδρίαση, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το μεσημέρι της Τρίτης, «μονοπώλησαν» τα τρία θέματα που πρωτύτερα είχαν αιτηθεί να συζητηθούν οι παρατάξεις των κ.κ. Χατζηανδρέου και Βρούτση και αφορούν τα θέματα: νέο επιβατικό λιμάνι, ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων.

Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν αναφέρονται τα παραπάνω σημαντικά θέματα για το νησί, ωστόσο όπως δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός άμεσα θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή Τσεκούρα για το χωροταξικό

Όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για το χωροταξικό με τη συμμετοχή του μελετητή κ. Τσεκούρα ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα.

Επίσης δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων θα έχουν τη δυνατότητα, την Πέμπτη το πρωί, να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για το «Περιφερειακό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης». Πρόκειται για τα σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα τα οποία καθορίζουν τις βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας (Ν. Αιγαίου) και δίνουν τις κατευθύνσεις για τη χωρική διάρθρωση των βασικών δικτύων και υπηρεσιών διοικητικής, κοινωνικής και τεχνικής υποδομής.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση υδάτων ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός σημείωσε ότι φέτος τα αποθέματα νερού είναι περιορισμένα και μοιραία ο δήμος θα οδηγηθεί σε μια δέσμη μέτρων και δράσεων ώστε να εξασφαλιστεί «επάρκεια και ποιότητα νερού». Επιπροσθέτως ο κ. Λιανός σημείωσε ότι ήδη έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου «να υλοποιήσει μια τεχνική μελέτη – καταγραφή των ποσοτήτων και δυνατοτήτων που υπάρχουν ώστε να αναδειχθεί η δυσκολία που θα παρουσιαστεί φέτος το καλοκαίρι στο θέμα της επάρκειας νερού».

Ο κ. Λιανός δεσμεύτηκε (όπως ζήτησαν και οι παρατάξεις της μειοψηφίας των κ.κ. Χατζηανδρέου και Βρούτση) για συζήτηση του θέματος σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Σε ότι αφορά το νέο λιμάνι ο κ. Λιανός συμφώνησε ότι είναι μείζον ζήτημα για τον τόπο ενώ όπως είπε ανάμεσα στα θέματα που χρήζουν άμεσης λύσης είναι «η ολοκλήρωση οδικών αξόνων» αλλά και την αξιοποίηση του οικοπέδου του δήμου στην περιοχή του ΚΤΕΟ ώστε να αποκτήσουν «στέγη» τα οχήματα, απορριμματοφόρα και λοιπά μηχανήματα του δήμου.

Μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των παρατάξεων ανέφεραν:

Χατζηανδρέου: «Φέτος συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα σε κλίμα συναίνεσης κάτι το οποίο είναι προς όφελος των δημοτών. Λιμάνι, χωροταξικό και διαχείριση υδάτων είναι ζητήματα ζωής και αυτός είναι ο λόγος που αιτηθήκαμε με την παράταξη του κ. Βρούτση, να συζητηθούν σε ειδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε ακόμα μία πολιτική. Να συμφωνήσουμε για κοινή πορεία στη διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση όχι μόνο του τεχνικού προγράμματος αλλά και για το πώς θα βάλουμε ένα μεγαλεπήβολο στόχο για χρηματοδότηση από προγράμματα ώστε να εξασφαλίσουμε πόρους για μικρά και μεγάλα έργα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Πρέπει να θέσουμε στόχους και να συμφωνήσουμε στη διεκδίκηση χρημάτων».

Βρούτσης: «Δεν είναι κλίμα συναίνεσης αλλά ανοχής από εμάς. Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίζεται σήμερα, ενώ θα έπρεπε να έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο πολύ νωρίτερα. Γίνεται μέσα σε λίγες μέρες και δεν είχαν τη δυνατότητα οι πολίτες να συμμετέχουν ούτε να κατατεθούν προτάσεις. Η συνεργασία δεν αποδεικνύεται στα λόγια αλλά στις πράξεις. Δίνουμε ψήφο ανοχής και ελπίζω να το σεβαστείτε και να υλοποιήσετε αυτά που θα συζητήσουμε στα ειδικά συμβούλια για τα θέματα που έχουμε θέσει. Ζητώ τη δέσμευση σας ότι θα γίνουν συμβούλια για κάθε θέμα (λιμάνι, χωροταξικό, νερό) ξεχωριστά και αυτά τα έργα να δρομολογηθούν μέσα στη χρονιά».

Κορρές: «Από εμάς δεν υπάρχει συναίνεση ούτε ανοχή. Όλοι θέλουμε να γίνουν τα έργα, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση στην πολιτική για το λόγο τον οποίο θα γίνουν. Χωροταξικό. Για ποιον γίνεται; Ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας… δηλαδή μείωση προσωπικού και προώθηση προγραμμάτων σε ιδιώτες. Το τεχνικό πρόγραμμα το συζητάμε και πάλι καθυστερημένα… Τα περισσότερα έργα αναφέροντα και σε προηγούμενα τεχνικά προγράμματα κάτι που σημαίνει ότι ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Για εμάς προτεραιότητα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Δείτε το βίντεο από τη συνεδρίαση:

(Visited 633 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*