Ώρες αγωνίας για τα σμυριδορυχεία της Νάξου – Το άμεσο άνοιγμα ζητούν σμυριδεργάτες και πρόεδροι των ορεινών χωριών

Newsroom
10/04/2021 1:40
  •  
  •  
  •  

 

Ώρες αγωνίας περνούν τα σμυριδοχώρια της Νάξου για ακόμα μια φορά αφού το άνοιγμα των ορυχείων του νησιού βρίσκεται και πάλι στον αέρα.

Οι πρόεδροι των έξι ορεινών χωριών του νησιού με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εργασίας ζητούν μεταξύ άλλων άμεσα να ανοίξουν τα σμυριδορυχεία, να αυξηθεί η τιμή της σμύριδας και να αρθούν οι αδικίες σχετικά με την ασφάλιση των σμυριδεργατών που αποτελούν αιτήματα και προτάσεις των σμυριδεργατών.

Παράλληλα, τόσο οι σμυριδεργάτες όσο και οι πρόεδροι των χωριών αμφισβητούν τους ελέγχους και τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη στάση και την πρόθεση της.

Συγκεκριμένα οι πρόεδροι των έξι σμυριδοχωριών της Νάξου στο υπόμνημά τους αναφέρουν:

Θέματα ζωτικής σημασίας για τα Σμυριδοχώρια της Νάξου

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξι σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από το Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες αιτούμεθα την άμεση επίλυσή τους:

Α) Τα ορυχεία της Νάξου πρέπει να ανοίξουν αρχές Μαΐου και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που εσείς θα ορίσετε. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που σας προτείνουμε, το κάνουμε για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι βροχές, για να μην δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά και για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές για την ασφάλιση των σμυριδεργατών.

Γ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!

Δ) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια! Η σημερινή της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!

Ε) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν.

Κύριοι υπουργοί,

ο Σύνδεσμος των σμυριδεργατών, μας ενημέρωσε και για το έγγραφο που έλαβαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και με μεγάλης μας έκπληξη και λύπη είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία!

Έγραψαν έξι παραγράφους άνευ υποστάσεως, που κρύβουν την αληθινή αιτία της στάσεως τους και βάζουν προσχήματα για να κρατήσουν τα ορυχεία κλειστά, επηρεασμένοι από ένα τραγικό συμβάν το οποίο έγινε πριν χρόνια και εκτός ορυχείου!

Εξάλλου τα τελευταία 70 χρόνια δεν έχουμε κανένα ατύχημα στα σμυριδορυχεία!

Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία, κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί η σμύριδα κρατάει τη ζωή τα άγονα χωριά μας, σας παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την επίλυση των αιτημάτων μας και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας.

(Visited 333 times, 1 visits today)