Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το Φράγμα Τσικαλαριού: «Γιατί προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς;»

Newsroom
21/04/2021 12:31
  •  
  •  
  •  

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών του φράγματος Τσικαλαριού Νάξου κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αυτό το – καίριας και ζωτικής σημασίας για η Νάξο – έργο έχει τελματώσει και θεωρείται απίθανο το να είναι έτοιμο στο άμεσο μέλλον, παρόλο που η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη, συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητη και η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής του φράγματος.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης με με θέμα «Καθυστέρηση ολοκλήρωσης εργασιών φράγματος Τσικαλαριού» έχει ως εξής:

Το φράγμα του Τσικαλαριού στο νησί της Νάξου, είναι ένα έργο καίριας και ζωτικής σημασίας, απαραίτητο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου, την ευημερία των κατοίκων του νησιού αλλά και την αξιοποίηση και την προστασία των φυσικών του πόρων.

Στο τόσο σημαντικό αυτό έργο, και ενώ υπήρχε αρχική ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007 – 2013 από τον Ιούλιο του 2009, οι εργασίες ξεκίνησαν τελικά το 2017, μετά από ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» (ΕΣΠΑ 2014-2020), με προϋπολογισμό μελέτης πάνω από 10 εκ. ευρώ και με προβλεπόμενη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των εργασιών τα 3 έτη.

Σήμερα δυστυχώς το έργο έχει τελματώσει και θεωρείται απίθανο το να είναι έτοιμο στο άμεσο μέλλον. Από ό,τι φαίνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν δίνει πλέον σημασία στο έργο του φράγματος Τσικαλαριού, ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευή του οποίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι επηρεάζεται από τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες.

Να επισημάνουμε επίσης, ότι παράλληλα με τις εργασίες για την ολοκλήρωση του φράγματος, που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, είναι απαραίτητη και η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού του Τσικαλαριού, ο οποίος βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής του φράγματος.

 

Επειδή

α) το φράγμα του Τσικαλαριού είναι ένα έργο που αναμένεται να δώσει «πνοή» στο θέμα της λειψυδρίας στο νησί,

β) είναι ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

1.Για ποιους λόγους η κατασκευή του φράγματος προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς;

2.Ποιο είναι το ποσοστό % απορρόφησης του συμβατικού ποσού της εργολαβίας;

3.Υπάρχει αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του έργου και αν ναι, ποια είναι η εκτιμώμενη ημερομηνία περαίωσης των εργασιών;

4.Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης όλων των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων μεταφοράς και διανομής του νερού του φράγματος στους τελικούς χρήστες;

5.Έχουν προβλεφθεί εργασίες για την τεχνική αναβάθμιση και ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού του Τσικαλαριού;

(Visited 99 times, 1 visits today)