Νάξος: Μεγάλη Παρασκευή στο Καστράκι με την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (φώτος)

Newsroom
01/05/2021 04:00
 
 
 

 

Στην παραλία Καστρακίου Νάξου εψάλη νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η ακολουθία του Επιτάφιου… Αμέσως μετά ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γρηγορούσας «βούτηξε» και πάλι στη θάλασσα όπου έγινε η περιφορά του, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Με όλα τα μέτρα που επιβάλλει η πανδημία, με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, βαθιά συγκίνηση και κατάνυξη, λιγοστοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πολυχνίου έζησαν την κορύφωση του θείου δράματος στην όμορφη παραλία του νησιού που βρίσκεται δίπλα στην Παναγία τη Γρηγορούσα.

Με το λιτό Επιτάφιο φτιαγμένο από ξύλα της θάλασσας, στολισμένο με αγριολούλουδα, χωρίς τα τοπικά όργανα, το τουμπάκι και το σουβλιάρι, αυτή τη φορά, οι λιγοστοί πιστοί συνόδεψαν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα και στη συνέχεια στην εκκλησία της Παναγίας Γρηγορούσας…

Στο πένθιμο παραθαλάσσιο σκηνικό και ο Εσταυρωμένος… Ένας Σταυρός φτιαγμένος με θαλασσόξυλα από τη γύρω περιοχή όπως και το σώμα του Χριστού που ήταν «καρφωμένο» επάνω του.

Τόσο ο Σταυρός όσο και ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένα με πολύ αγάπη και μεράκι από τα χέρια του κατοίκου της περιοχής Κυριάκου Σαλτερή.

Να σημειωθεί ότι οι Επιτάφιοι της Αγίας Γρηγορούσας Καστρακίου Νάξου και του Αγίου Ελευθερίου – Αγίου Νικολάου (περιοχή Καλάμια) Τήνου «Καλάμια», είναι η μοναδικοί στην περιοχή των Κυκλάδων που η περιφορά τους γίνεται μέσα στη θάλασσα.

(φωτογραφίες: Κώστας Βερνίκος)

(Visited 1.200 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*