Γιάννης Παπαδόπουλος: Ζητά την τροποποίηση καταβολής ενίσχυσης του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ

Τα κλειδιά της εστίασης
Newsroom
07/05/2021 19:46
 
 
 

Να μεριμνήσει άμεσα για την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων στο πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ώστε οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και χωρίς υποχρέωση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ζητά από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος (Περιφερειάρχης Κυκλάδων της ΠΟΕΣΕ – Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), με έγγραφο του το οποίο κοινοποιείται επίσης και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, τονίζει μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται «από όρους που δεν συνάδουν με τη διάσωση των επιχειρήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτυχίας αυτών και διόγκωσης των ήδη σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις».

Αναλυτικά, το έγγραφο με θέμα «Επείγουσα μέριμνα για τροποποίηση των προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία (COVID-19 ) που προκήρυξαν οι Περιφέρειες και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης σχετικό πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» έχει ως εξής:

Κύριε Χατζημάρκο,
Τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που προκηρύχθηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο από τις Περιφέρειες, με την μορφή της επιδότησης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αποτέλεσαν μια θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, όπως προκύπτει κατά το στάδιο υλοποίησης, τα σχετικά προγράμματα συνοδεύονται από όρους που δεν συνάδουν με το βασικό σκοπό τους, δηλαδή τη διάσωση των επιχειρήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτυχίας αυτών και διόγκωσης των ήδη σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ύψος των ενισχύσεων δεν είναι ούτε ακατάσχετο, ούτε αφορολόγητο. Ειδικότερα, όπως ορίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4712/2020 η επιχορήγηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών θα φορολογηθεί κανονικά, ενώ και για το ακατάσχετο ισχύουν προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα στην ως άνω παράγραφο αναφέρεται : «… Οι τελικές πληρωμές των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, να υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται, με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής…».

Τέλος, η υποχρέωση χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας αποτελεί όρο που δεν λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαλειφτεί.

Με βάση αυτά και προκειμένου τα προγράμματα των περιφερειών να επιτελέσουν το σκοπό τους και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την διάσωση των επιχειρήσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά covid-19 περίοδο, παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων στο πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ της περιφέρειάς μας, ώστε οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και χωρίς υποχρέωση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ως πρότυπο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη σχετική ρύθμιση που έχει νομοθετηθεί για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 76 – Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών»- του Ν. 4796/2021.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Ν. Κυκλάδων
Γιάννης βαγ. Παπαδόπουλος

(Visited 344 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*