Δύναμη Δημιουργίας: Πρόταση ψηφίσματος για το νομοσχέδιο της Αυτοδιοίκησης – Αρνητική η πλειοψηφία στο να συζητηθεί

Newsroom
31/05/2021 17:46
 
 
 

Απορρίφθηκε το αίτημα της παράταξης Βρούτση να εκδοθεί ψήφισμα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, καθώς και να στηριχθεί το – κατά πλειοψηφία – ψήφισμα που εξέδωσε για το ίδιο θέμα η Δημοτική Κοινότητα Νάξου.

Όπως έκανε γνωστό η «Δύναμη Δημιουργίας», η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να μη συζητηθούν τα δύο θέματα, ωστόσο ενημέρωσε τα ΜΜΕ για το περιεχόμενο του προτεινόμενου ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:

Θέμα: Ψήφισμα για το Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο παραβιάζει κατάφωρα βασικές αρχές της ισότιμης εκπροσώπησης και της δημοκρατίας. Αποτελεί το επιστέγασμα των αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, που ξεκίνησαν ήδη από το 2019 τότε που, μεταξύ άλλων, οι Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων απέκτησαν υπερεξουσίες και κρίσιμες αρμοδιότητες με τεχνητές πλειοψηφίες. Τα κυριότερα σημεία, που καθιστούν το νομοσχέδιο αντιδραστικό, είναι τα ακόλουθα:

1.Η εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% και κατάληψη 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, περιορίζει την λαϊκή νομιμοποίηση που έδινε το 50% συν μία ψήφος και καταργεί την αναλογική εκπροσώπηση με βάσει την ψήφο των πολιτών.

2.Η μείωση του αριθμού των Δημοτικών και Κοινοτικών συμβούλων, προτείνεται χωρίς κανένα αντικειμενικό λόγο, στερεί την συμμετοχή και αντιπροσώπευση μεγαλύτερου μέρους της τοπικής κοινωνίας, στην λήψη αποφάσεων για τα τοπικά θέματα. Ειδικά σε έναν Δήμο σαν τον δικό μας με είκοσι έξι (26) κοινότητες και πέντε (5) νησιά, μία τέτοια μείωση στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, θα περιορίσει και την δίκαιη αντιπροσώπευση των χωριών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

3.Για το πλαφόν του 3%, που προτείνεται από την κυβέρνηση, αφ’ ενός δεν υπάρχει καμία αντικειμενική εξήγηση, αφ’ ετέρου περιορίζει επίσης τη αναλογική εκπροσώπηση με βάσει την ψήφο των πολιτών

4.Η ανεξάρτητη κάλπη για την εκλογή των τοπικών συμβουλίων πρέπει να διατηρηθεί καθώς ενισχύει τον θεσμό και δίνει κίνητρα σε ενεργούς ανθρώπους να συμμετέχουν στα κοινά, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να «τίθενται υπό την ομπρέλα» οποιουδήποτε δημοτικού συνδυασμού. Στην αντίθετη περίπτωση, ενεργοί πολίτες, που ωστόσο δεν θέλουν να συνεργάζονται εκλογικά με δημοτικές παρατάξεις που επί το πλείστον είναι κομματικές, θα αποκλείονται από την συμμετοχή στα κοινά.

5.Το επίσης το να προτείνεται αύξηση των παραβόλων συμμετοχής στα ψηφοδέλτια εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα αποκλείσει περεταίρω τις ανέργους και εργαζόμενους από τη συμμετοχή.

Ζητούμε να μην τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν στα ανωτέρω θέματα.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στους βουλευτές Κυκλάδων στο αρμόδιο Υπουργείο, την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και την Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Το, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου

(Visited 51 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*