Οι αποψινές προσυνεδριακές προβολές του 33ου Συνεδρίου της ΟΚΛΕ στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών

Newsroom
09/06/2021 4:05
  •  
  •  
  •  

 

 

Με δύο ντοκιμαντέρ συνεχίζονται απόψε οι προσυνεδριακές προβολές του 33ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας που θα διεξαχθεί στη Νάξο από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου.

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (στην αυλή πρώην Σχολής Ουρσουλινών – Κάστρο) στις 21:00 και στις 21:30.

21:00
Αιγαίο Νυν και Αεί: Εικόνες Ραδιοφώνου (30′)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κολόζης – Σειρά Ντοκιμαντέρ (Αρχείο ΕΡΤ)

Το θρυλικό προπολεμικό καΐκι «Άγιος Ευστράτιος» του θαλασσόλυκου καπετάν Ανδρέα Ζέππου (ήρωα του ομώνυμου τραγουδιού του Γιάννη Παπαϊωάννου), φορτωμένο με ιστορικές μνήμες και αληθινές ιστορίες ζωής, πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι στο Αιγαίο, που κράτησε τρία χρόνια! Από το 1999 έως το 2002.

Δεκατρείς μικρές ιστορίες για ανθρώπους και τόπους που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην ασχήμια, στο πλαστικό, στην παγκοσμιοποίηση.

Το πλήρωμα του καϊκιού, το τσούρμο – όπως λέει και το τραγούδι του Παπαϊωάννου -, που ταξίδεψε με το «Άγιος Ευστράτιος» είναι γνήσιοι άνθρωποι της θάλασσας. Ανάμεσά τους: Ο Γιάννης Σταματογιάννης, βιολιτζής, από την Απείρανθο Νάξου, παλιός συμμαθητής του Μανόλη Γλέζου. Ο Αντώνης Αναματερός που παίζει τσαμπούνα, παλιός σολίστ στην ομάδα Δώρας Στράτου.

21:30
Express Skopelitis (69′)
Σκηνοθεσία: Αιμιλία Μηλού

Προλογίζει η παραγωγός του Ντοκιμαντέρ Αντιγόνη Γαβριατοπούλου

Σκηνοθέτιδα: Ο θεατής θα δει το καράβι μέσα από τα δικά μου μάτια. Κάποιοι θα ταυτιστούν, άλλοι θα ξαφνιαστούν. Θέλω πολύ να δω τις αντιδράσεις των ανθρώπων που ζουν στις Μικρές Κυκλάδες. Δεν είναι πάντως μία ταινία που παρέχει ιστορικές ή βιογραφικές πληροφορίες. Απευθύνεται κυρίως στις αισθήσεις. Είναι μία συμπυκνωμένη εμπειρία της θαλασσινής ζωής, όπως την έζησα στο Σκοπελίτη.

Περισσότερα στον ιστότοπο της Λέσχης http://users.sch.gr/nobody/wordpress/

(Visited 116 times, 1 visits today)