Νάξος: Επιτέλους ξεκινά το έργο για τη διάσωση του Πύργου Χειμάρρου

Newsroom
24/07/2021 20:29
 
 
 

 

Μετά από 26 ολόκληρα χρόνια, πολλές παρεμβάσεις και επίμονες προσπάθειες φορέων, η διάσωση του Πύργου Χειμάρρου στη Νάξο, είναι γεγονός!

Τα νέα υποστυλώματα (σκαλωσιές), βρίσκονται ήδη στο νησί και αρχές Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αφαίρεση της ετοιμόρροπης σκαλωσιάς και την τοποθέτηση νέας, από ειδικούς μηχανικούς.

Ο Πύργος Χειμάρρου βρίσκεται στην κοινότητα Φιλωτίου Νάξου, στο δρόμο προς Καλαντό.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), καθώς υψώνεται στα 15 μέτρα και είναι από τους ελάχιστα σωζόμενους στο Αιγαίο, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιόδου αυτής.

Η τραγική καθυστέρηση στη συντήρηση και ανάδειξη του, λίγο έλλειψε να αποβεί μοιραία για την ίδια την ύπαρξη του. Το μνημείο, μέχρι σήμερα, είναι εκτεθειμένο σε διάβρωση από τα υποστυλώματα αντιμέτωπο με τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Από το 1995 …μέχρι σήμερα

Το 1995 με χορήγηση από το B’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ε.Ε., ξεκίνησαν κάποιες εργασίες συντήρησης οι οποίες όμως περιορίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο και στον Πύργο τοποθετήθηκαν υποστυλώματα για την ανακατασκευή του που δεν ξεκίνησε ποτέ.

Το 2011 το μνημείο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μαζί με τους δύο βυζαντινούς ναούς που βρίσκονται μέσα στο περιτείχισμα και ένα μικρό τμήμα αρχαίας οδού. Το 2015 εκπονήθηκε μελέτη αποκατάστασης του μνημείου από τον πολιτικό μηχανικό δρ. Κ. Ζάμπα, για την στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση του διάσπαρτου υλικού που υπάρχει γύρω, αφού πρώτα αναγνωριστούν οι αρχικές θέσεις, συγκολλήσεις, επαναφορά πλίνθων που έχουν μετακινηθεί, προστασία από κεραυνούς και καιρικές συνθήκες.

Το καλοκαίρι του 2020 υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η Πράξη Απαλλοτρίωσης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Δ’, με αριθμό φύλλου 492/24.08.2020).

(Visited 608 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*