Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης: Άνοιξε τις πόρτες του για 6η συνεχή χρονιά

moyseio iak kampanellis 1
Newsroom
11/08/2021 12:31
 
 
 

 

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό.

Το Μουσείο στεγάζεται στο πετρόκτιστο κτήριο που βρίσκονταν τα παλαιά σφαγεία του νησιού, στην παραλία της Γρόττας. Το 1999 ο Δήμος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, κατασκεύασε ένα σύγχρονο κτήριο με σεβασμό σε όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία. Το πηγάδι, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι και η σκεπή επισκευάστηκαν στην αρχική τους μορφή. Χρησιμοποιήθηκε ως παιδική βιβλιοθήκη.

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Είναι σε ιδανικό σημείο, διότι στην περιοχή αυτή μεγάλωσε ο σπουδαίος Νάξιος συγγραφέας. Η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη, δώρισε στο Μουσείο προσωπικά του αντικείμενα και αρχειακό υλικό, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κέντρο θεάτρου και πολιτισμού, να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη με βιβλία και μελέτες γύρω από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη αλλά και γύρω από το θέατρο και να φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει το γραφείο του συγγραφέα, τη βιβλιοθήκη του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, αφίσες, προγράμματα παραστάσεων και τις δυο τηβέννους από τα Πανεπιστήμια Κύπρου (1996) και Θεσσαλονίκης (1999), όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, μεταφράσεις έργων του και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε. Στο χώρο υπάρχουν ακόμα έργα μικρογλυπτικής, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια και τιμητικές πλακέτες.

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ιnfo:

*Τοποθεσία: Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα, Χώρα – Νάξος (Δίπλα στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης).

*Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00 (Τρίτη κλειστά)

Τιμή εισιτηρίου: 3,00€ (κανονικό), 1,50€ (μειωμένο), 5,00€, 2,50€ (ενιαίο).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 2285023619

E-mail: kambanellismuseum@naxos.gov.gr

 

Λίγα λόγια για τον Ι. Καμπανέλλη

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων της μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921.
Το 1934, η οικογένεια Καμπανέλλη μετακομίζει στην Αθήνα λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Καμπανέλλης αναγκάζεται να δουλέψει την ημέρα, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, ενώ το βράδυ σπουδάζει σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Βιοτεχνική Σχολή. Παράλληλα, δανειζόμενος βιβλία, έρχεται σε επαφή με όλους τους κλασσικούς Ευρωπαίους συγγραφείς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 1942, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν. Την εφιαλτική αυτή εμπειρία θα καταγράψει χρόνια μετά στο ομώνυμο έργο του. Το 1945, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με το Θέατρο Τέχνης. Την περίοδο αυτή ξεκινά μια συνεχής συγγραφή θεατρικών έργων, τα οποία ανεβαίνουν στη σκηνή κυρίως από τον θίασο του Κάρολου Κουν αλλά και το Εθνικό θέατρο.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του είναι η Αυλή των θαυμάτων, ο Μπαμπάς ο πόλεμος, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Παραμύθι χωρίς όνομα, Το μεγάλο μας τσίρκο, ο Αόρατος Θίασος, ο Δείπνος, ο Δρόμος περνά από μέσα, στη Χώρα Ίψεν, κ.ά. Το κεντρικό θέμα στο έργο του Καμπανέλλη αφορά στη σχέση της ταραγμένης νεώτερης ελληνικής ιστορίας με την συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας. Συνεργάστηκε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε πολλές κλασσικές πλέον ταινίες όπως η Στέλλα, ο Δράκος, η αρπαγή της Περσεφόνης, το κανόνι και τ’ αηδόνι η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα, κ.ά. Επίσης το ποιητικό του έργο έχει μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης τιμήθηκε για την προσφορά του από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου καθώς και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα. Το 1999 εξελέγη παμψηφεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου 2011.

(Visited 245 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*