Ερώτηση του ΚΚΕ για το άμεσο άνοιγμα των σμυριδωρυχείων της Νάξου

smyridergates 3 1
Newsroom
24/08/2021 11:31
 
 
 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα « Άμεσο άνοιγμα των σμυριδωρυχείων της Νάξου» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.

Οι τρεις βουλευτές ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία (με την απαραίτητη επίβλεψη από μεταλλειολόγο), καθώς περισσότεροι από 400 σμυριδορύκτες ζουν με την αγωνία για την εξόρυξη της απαραίτητης ποσότητας για την ασφάλιση τους. Ταυτόχρονα, ζητούν αποκατάσταση της αδικίας που προέκυψε με την αφαίρεση ενσήμων εργασίας του 2019, όπως επίσης και να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδορύκτες, ώστε να μένουν οι νέοι στα χωριά της ορεινής Νάξου. Τέλος, επαναλαμβάνουν την πρόταση διαχείρισης του Σμυριδικού, όπως και όλου του ορυκτού πλούτου της χώρας, από αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

Τον Απρίλιο του 2021 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνάντηση του με εκπροσώπους των σμυριδορυκτών δεσμεύτηκε το έγκαιρο άνοιγμα των ορυχείων στη Νάξο.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η λύση του προβλήματος που είχε προκύψει από την εισήγηση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, η οποία είναι άδικη, αφού οι αρμόδιοι δεν μπήκαν στα ορυχεία και δεν έγιναν οι απαραίτητες μελέτες με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν τα ορυχεία για τρεις συνεχόμενες χρονιές και οι σμυριδεργάτες να στερηθούν την ασφάλισή τους.

Επίσης οι εκπρόσωποι των σμυριδορυκτών ζήτησαν την αποκατάσταση της αδικίας που προέκυψε, με την αφαίρεση ενσήμων εργασίας του 2019, εξ αιτίας του νόμου 4685/7-5-2020, στο άρθρο 98 για την ασφάλιση εργατών σμύριδας.

Φέτος είναι αντιμέτωποι πάνω από 400 σμυριδορύκτες της ορεινής Νάξου, με το χρόνιο πρόβλημα τη έναρξης της εξορυκτικής περιόδου, προκειμένου:

*Πρώτον, να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εξόρυξη της απαραίτητης ποσότητας για την ασφάλιση τους.

*Δεύτερον, η ήδη δύσκολη και επικίνδυνη δραστηριότητα, να γίνεται χωρίς την σοβαρή επιβάρυνση των αντίξοων καιρικών συνθηκών της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.
Τα αιτήματα αυτά, ζητά ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (επισυνάπτεται η σχετική απόφαση).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της ώστε:

*Να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία, με την απαραίτητη επίβλεψη από μεταλλειολόγο.

*Η ποσότητα της σμύριδας να είναι πάνω από 8000 τόνους ώστε να επαρκεί για την ασφάλιση των Σμυριδορυκτών.

*Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδορύκτες, ώστε να μένουν οι νέοι στα χωριά της ορεινής Νάξου.

*Να μπουν τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν για το έτος 2019 κατά το οποίο εργάστηκαν.

*Να υπάρξει διαχείριση του Σμυριδικού, όπως και όλου του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, από αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα, που θα έχει την ευθύνη για την εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία και εμπορία, τη δημιουργία υποδομών, αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να μένουν μόνιμα στα χωριά.

(Visited 160 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.