Πόσοι ακόμα θα πρέπει να χάσουν τη ζωή τους για να γίνει πεζοδρόμιο στο δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου Νάξου;

Newsroom
03/10/2021 22:30
 
 
 

 

Μία ακόμα ανθρώπινη ζωή χάθηκε στο δρόμο-καρμανιόλα του αεροδρομίου της Νάξου το Σάββατο το βράδυ.

Πρόκειται για 82χρονο ο οποίος διέσχιζε το δρόμο πεζός και παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο μετά από γαμήλιο γλέντι σε ξενοδοχείο στη Στελίδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωπος χάνει τη ζωή του στο συγκεκριμένο δρόμο, αλλά ούτε και η πρώτη φορά που συμβαίνει τροχαίο ατύχημα εκεί.

Ο συγκεκριμένος δρόμος δε συνδέει μόνο τη Χώρα Νάξου με τις δημοφιλείς παραλίες του νησιού Άγιο Προκόπη, Αγία Άννα και Πλάκα αλλά οδηγεί και στο αεροδρόμιο, σε ξενοδοχεία που βρίσκονται λίγο πιο έξω από τη Χώρα, στην Αλυκή του αεροδρομίου, στη Στελίδα και στις πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί αλλά και στη Λαγκούνα και σε άλλες μικρότερες παραλίες.

Πρόκειται για το δρόμο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων του νησιού, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, χιλιάδες επισκέπτες περνούν από εκεί με τα αυτοκίνητα τους, πεζοί ή κάνοντας τζόκινγκ, με ποδήλατα αλλά και πατίνια.

Βλέπεις παρέες, ζευγάρια, μητέρες με τα καρότσια των παιδιών τους, άτομα με ειδικές ανάγκες, αθλητές και μια ανάσα δίπλα τους να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα παντός είδους αυτοκίνητα, λεωφορεία και μηχανές και σε πιάνει η καρδιά σου κινδυνεύοντας όχι μόνο εκείνοι που είναι πεζοί να χάσουν τη ζωή τους αλλά και εσύ να γίνεις «φονιάς» χωρίς να το θέλεις.

Κανένα πεζοδρόμιο, καμία σήμανση, ελλιπής ή μηδενικός φωτισμός.

Έχουμε δει τουρίστες με φωσφοριζέ γιλέκα ή με αναμμένα κινητά ή φακούς να προσπαθούν να δηλώσουν την παρουσία τους στο συγκεκριμένο δρόμο φοβούμενοι τον κίνδυνο τροχαίου.

Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης τα πράγματα οδεύουν συνεχώς προς το χειρότερο κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ντόπιοι και οι επιχειρηματίες των παραπάνω περιοχών που όπως αναφέρουν στο naxostimes.gr συνεχώς δέχονται τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες των επισκεπτών.

Θα μου πείτε μα εκεί βρήκαν να περπατούν; Κι όμως. Εκτός του ότι είναι μια υπέροχη παραθαλάσσια διαδρομή, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν περπατώντας να πάνε στα ξενοδοχεία ή τα δωμάτια τους που βρίσκονται σε αυτό το δρόμο, να πάνε για μπάνιο ή τα ψώνια τους και να αθληθούν.

Ο δρόμος-καρμανιόλα για τους πεζούς δεν έχει πεζοδρόμιο αν και εδώ και χρόνια έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήματα στις αρμόδιες αρχές.

Ο δήμος όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα αλλά απαξιεί και να απαντήσει σε αιτήματα επιχειρηματιών που αναφέρονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2020 επιχειρηματίας της περιοχής με πρωτοκολλημένη επιστολή του στο δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εάν δε φτιαχτεί άμεσα πεζοδρόμιο στο συγκεκριμένο δρόμο, σύντομα θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές… Όπως κι έγινε. Καμία απάντηση από την πλευρά του δημάρχου, απόλυτη σιωπή και απαξίωση…

Όπως καταγγέλθηκε στο naxostimes.gr μία ακόμα επιστολή επιχειρηματιών είναι στα σκαριά να σταλεί προς το δήμαρχο Δημήτρη Λιανό. Τους πρόλαβαν τα γεγονότα…

Σας παρουσιάζουμε κατ’ αποκλειστικότητα τι αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας θίξουμε ένα θέμα για το οποίο γνωρίζουμε ότι το ξέρετε και το αναγνωρίζετε. Πρόκειται για τη διέλευση πεζών από τον Δημοτικό δρόμο που συνδέει τη Χώρα με το Αεροδρόμιο και Άγιο Προκόπιο..
Σε αυτόν τον δρόμο κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού, πολλοί επισκέπτες αλλά και ντόπιοι κυκλοφορούν πεζοί, πάνω στο οδόστρωμα, με μεγάλο κίνδυνο σοβαρού αυτοκινητιστικού ατυχήματος από τα διερχόμενα, με σχετική μεγάλη ταχύτητα, αυτοκίνητα. Οι πεζοί αυτοί διαμένουν ή εργάζονται σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται τόσο έξω από τη Χώρα ως το αεροδρόμιο, όσο και στις περιοχές Στελίδας, Αγίου Προκοπίου, Αγίας Άννας ακόμη και Πλάκας.

Ως επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής, που αφενός βλέπουμε καθημερινά αυτό το φαινόμενο και αφετέρου δεχόμαστε τα παράπονα των επισκεπτών, σας επισημαίνουμε αυτόν τον κίνδυνο, προκειμένου να μεριμνήσετε για την κατασκευή ασφαλούς διακριτού πεζοδρομίου ή πεζόδρομου κατά μήκος του δρόμου ή παρακείμενου αυτού. Μία τέτοια κατασκευή, εκτός της αποσόβησης του προαναφερθέντος κινδύνου, θα αποτελεί και μία περιβαλλοντική παρέμβαση που θα αυξήσει την πεζή κινητικότητα των επισκεπτών και θα αποσυμφορήσει την πόλη της Νάξου, σε ένα βαθμό, από αυτοκίνητα. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, πραγματοποιήσατε μία μικρή παρέμβαση, καθαρίζοντας από χόρτα το παρακείμενο του δρόμου στενό πλάγιο τμήμα του, όμως δεν είναι αρκετή».

Τι άλλο θα πρέπει δηλαδή να συμβεί για να ενεργοποιηθούν οι αδρανείς αρμόδιοι της δημοτικής αρχής;

Ποιος μπορεί να μιλήσει για ανάπτυξη του τόπου όταν κάποιοι είναι ανίκανοι να λύσουν μερικά από τα πιο απλά και βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δημοτών και παραθεριστών όπως είναι η δημιουργία πεζοδρομίων (εντός και εκτός Χώρας) και το φωτισμό βασικών δρόμων μεγάλης κυκλοφορίας;

Ας ελπίσουμε ότι ο 82χρονος να είναι το τελευταίο θύμα της ασφάλτου στη συγκεκριμένη περιοχή και ότι οι αρμόδιοι μετά και από αυτό το συμβάν θα ενεργοποιηθούν και θα κάνουν το καθήκον τους.

(Visited 1.581 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*