Στο Χαλκί και όχι στην Κόρωνο η έδρα του γραφείου σμυριδωρυχείων Νάξου – Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο

Newsroom
06/10/2021 22:52
 
 
 

 

Ένταση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος της προσωρινής έδρας των γραφείων σμυριδωρυχείων Νάξου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Όπως είναι γνωστό, το κτήριο που στεγάζονταν η υπηρεσία στη Μουτσούνα κρίθηκε ακατάλληλο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκε από το δήμο να παραχωρήσει ακίνητο για τη στέγαση των υπαλλήλων.

Η κοινότητα Κορώνου από την πρώτη στιγμή (από το Μάιο 2020) έδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε να μεταφερθούν στο χωριό τα γραφεία, μιας και υπάρχει η απαραίτητη υποδομή καθώς και οι περισσότεροι σμυριδεργάτες προέρχονται από την Κοινότητα Κορώνου.

Η πρόταση του δημάρχου Δημήτρη Λιανού ήταν να παραχωρηθούν από το δήμο γραφεία στο Χαλκί στην π. έδρα του δήμου Δρυμαλίας και να στεγαστεί εκεί για ένα χρόνο η υπηρεσία, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτηρίου στη Μουτσούνα.

Η παραπάνω πρόταση βρήκε αντίθετους τόσο τον πρόεδρο της κοινότητας Κορώνου που ήταν παρών στο δημοτικό συμβούλιο όσο και τις παρατάξεις της μειοψηφίας των κ.κ. Χατζηανδρέου και Βρούτση.

Τα έγγραφα από το Μάιο 2020

Τόσο η Κοινότητα Κορώνου όσο και ο Σύνδεσμος Σμυριδεργατών Νάξου με έγγραφα τους (βλ. στο τέλος του άρθρου), στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στα αρμόδια υπουργεία από το Μάιο 2020, είχαν κάνει γνωστό ότι η κοινότητα παραχωρεί δωρεάν χώρο στον οποίο μπορούν να στεγαστούν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας σμυριδορυχείων.

Η κοινότητα Κορώνου στο έγγραφό της με θέμα «Πρόταση: προσφέρουμε γραφείο– έδρα για το γραφείο σμυριδωρυχείων στην Κόρωνο Νάξου» προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Εργασίας, στις 13 Μαΐου 2020 και μετά από Γενική Συνέλευση του συνδέσμου των σμυριδεργατών επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η κοινότητα μας, κατανοώντας πόσο χρειαζούμενο είναι να υπάρχει συνεχή εξυπηρέτηση για τους σμυριδεργάτες, σας γνωρίζουμε την πρόθεσή μας να χορηγήσουμε γραφείο για τους υπαλλήλους του γραφείου σμυριδορυχείων Νάξου. Εξάλλου, η Κόρωνος είναι το χωριό που βγάζει την μεγαλύτερη ποσότητα σμύριδας, αλλά έχει και τους περισσότερους σμυριδεργάτες και θα υπάρχει μεγάλη εξυπηρέτηση».

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Σμυριδεργατών Νάξου με επιστολή του, στις 23 Ιουνίου 2020, με θέμα «για έδρα και γραφείο για την υπηρεσία σμυριδορυχείων Νάξου» μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση των σμυριδεργατών αποφασίσαμε να σας προτείνουμε η υπηρεσία των σμυριδωρυχείων Νάξου να στεγαστεί σε γραφείο στην κοινότητα της Κορώνου. Είναι το χωριό με τους περισσότερους σμυριδεργάτες και θα έχουμε άμεση πρόσβαση και καλή εξυπηρέτηση».

Όλα τα παραπάνω τέθηκαν υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου όμως ο δήμαρχος επέμεινε στη δική του πρόταση, για έδρα της υπηρεσίας στο Χαλκί η οποία και εντέλει υπερψηφίστηκε από το σώμα.

Γιώργος Μανδηλαράς: Στην Κόρωνο χτυπάει η καρδιά του σμυριγλιού

Να στεγαστεί στην Κόρωνο η Υπηρεσία των σμυριδορυχείων ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Λεονάρδου Χατζηανδρέου Γιώργος Μανδηλαράς ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχει χώρος και όχι μόνο για ένα χρόνο».

«Στην Κόρωνο είναι η έδρα του σμυριγλιού. Εκεί χτυπά η καρδιά των σμυριδορυχείων. Φέρνετε το θέμα μετά από ένα χρόνο και ζητάτε η έδρα να πάει στο Χαλκί. Δεν μπορούμε να πάμε στο Χαλκί επειδή το ζήτησαν τρεις υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό» σημείωσε ο κ. Μανδηλαράς και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει αρχείο το οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί με ευλάβεια όπως και η συλλογή με τα σμυρίγλια».

«Ενώ ο δήμαρχος γνώριζε την παραχώρηση στέγης στην Κόρωνο εδώ και ένα χρόνο, τα «αντανακλαστικά του» λειτούργησαν μόνο όταν του ζητήθηκε να πάει στο Χαλκί η έδρα… Γιατί;» σημείωσε ο Θανάσης Μπερτσιάς.

«Πρόκειται για προσωρινή παραχώρηση» είπε ο πρόεδρος του συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης.
«Αυτό που έπρεπε να μας απασχολεί είναι η ύπαρξη του αντικειμένου, δηλαδή του σμυριγλιού, και όχι να μπαίνουμε σε αντιπαράθεση στο που θα φιλοξενηθεί προσωρινά η υπηρεσία» τόνισε ο κ. Γιάννης Κορρές από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επιτέλους πότε θα ανοίξει η πόρτα για τη βόρεια Νάξο;

Ο πρόεδρος της Κορώνου κ. Κωνσταντάκης επανέλαβε ότι το θέμα το έχει γνωστοποιήσει εγγράφως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρόεδρος της Κορώνου. «Τα 3/5 του σμυριγλιού βγαίνουν από την Κόρωνο. Πού είναι οι περισσότεροι; Στην Κόρωνο. Εκεί που είναι οι πολλοί, πάνε και οι λίγοι… Αφού υπάρχει η πρόταση η δική μας γιατί επιλέγετε να πάνε αλλού τα γραφεία; Πότε επιτέλους θα ανοίξει η πόρτα για τη βόρεια Νάξο; Μήπως υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας; Ο δήμος πρέπει να δει τι συμφέρει και όχι τι λένε οι υπάλληλοι. Επιτέλους πρέπει να πάρουν μπροστά οι μηχανές και στο βορρά…». Σημείωσε ο κ. Κωνσταντάκης.

«Έστω και συμβολικά θα έπρεπε όλοι μας να πούμε να πάνε τα γραφεία στην Κόρωνο» σημείωσε ο κ. Βασίλης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πάνε στο Χαλκί ούτε πρακτικά ούτε συμβολικά».

Ψήφος δια …τηλεφώνου

Το κλίμα τορπιλίστηκε ακόμα περισσότερο όταν κατά την ψηφοφορία προσμετρήθηκε η ψήφος του αντιδημάρχου Νίκου Σιδερή ως «ναι» στην πρόταση του δημάρχου, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Χατζηανδρέου ζήτησε να δει τον κ. Σιδερή στην κάμερα.

«Που είναι ο κ. Σιδερής; Γιατί ψηφίζει χωρίς να βρίσκεται εδώ; Γιατί τορπιλίζετε το κλίμα;» σημείωσε ο κ. Χατζηανδρέου.

Αμέσως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επικοινώνησε …τηλεφωνικά με τον κ. Σιδερή ο οποίος σε ανοιχτή ακρόαση …ψήφισε «ναι» να πάει η έδρα στο Χαλκί.

«Με την ίδια λογική να πάρω κι εγώ τηλέφωνο τον κ. Κάρλοβιτς που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είναι εδώ, για να ψηφίσει» είπε ο κ. Χατζηανδρέου.

Εν τέλει με τις ψήφους της πλειοψηφίας και του κ. Κορρέ η έδρα των γραφείων των σμυριδορυχείων θα είναι πλέον στο Χαλκί.

(Visited 1.004 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*