Νάξος: Τη μίσθωση ακινήτου για τη λειτουργία 3ου Παιδικού Σταθμού αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Newsroom
08/10/2021 11:47
 
 
 

 

Την εναναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου να στεγάσει νέο Παιδικό Σταθμό στη Χώρα της Νάξου αποφάσισε την Τετάρτη ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ωστόσο, ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου και η παράταξη του ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε ενέργειες για την αξιοποίηση οικοπέδου που διαθέτει ή να προχωρήσει στην αγορά νέου, ώστε να κατασκευαστεί ο νέος παιδικός σταθμός.

«Να φτιάξουμε δικό μας ιδιόκτητο παιδικό σταθμό. Να αξιοποιήσουμε κάποιο οικόπεδο από αυτά που διαθέτει ο δήμος στη Χώρα της Νάξου ή να αγοράσουμε άλλο. Στο μισθωμένο χώρο χρειάζονται παρεμβάσεις με δαπάνες χρημάτων… Εάν νοικιάσουμε να προχωρήσουμε σε μακροχρόνια μίσθωση και να ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις» τόνισε ο κ. Χατζηανδρέου.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός σημείωσε ότι εφόσον βρεθεί το κατάλληλο ακίνητο η μίσθωση θα είναι για 12 χρόνια και υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει στον προϋπολογισμό το αδιάθετο ποσό των 50.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Παιδικού Σταθμού ώστε να διαμορφωθεί το μισθωμένο κτήριο σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Οι προϋποθέσεις για τη μίσθωση κατάλληλου ακινήτου

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος διαγωνισμός που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο περίπου (1-7-2020) για την ανεύρεση κατάλληλου κτηρίου για να στεγάσει τον 3ο Παιδικό Σταθμό, απέβη άκαρπος.

Το κτήριο θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως αυτές αναφέρονταν στη διακήρυξη της του πρώτου διαγωνισμού.

Ειδικότερα:

α) Να βρίσκεται εντός ή εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Χώρας Νάξου, συγκεκριμένα εντός του οικισμού Χώρας και έως πέντε χιλιόμετρα από τα όρια της Κοινότητας Νάξου.

β) Να είναι ισόγειο με εμβαδόν 200 τ.μ. και άνω, να έχει προαύλιο χώρο 100 τ.μ. και άνω και να αποτελείται από:
1. χώρο υποδοχής γονέων – νηπίων
2. δύο αίθουσες απασχόλησης νηπίων (χρησιμοποιούνται και ως τραπεζαρία).
3. αίθουσα ύπνου νηπίων.
4. WC/Λουτρό νηπίων.
5. κουζίνα.
6. Μία αποθήκη (τροφίμων και ειδών καθαριότητας).
7. πλυντήριο – σιδερωτήριο.
8. γραφείο πολλαπλών χρήσεων.
9. χώρο προσωπικού.
10. WC/DS προσωπικού.

Επίσης:

γ) Ο χώρος πρέπει να είναι Κύριας χρήσης βάσει οικοδομικής άδειας (αποκλειόμενων των βοηθητικών χρήσεων – αποθήκες κ.λπ.). Το ακίνητο πρέπει είτε να έχει χρήση Παιδικού Σταθμού ή να επιτρέπεται και να είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

δ) Να απέχει τουλάχιστον 100 μέτρα από θορυβώδη εργαστήρια και εν γένει ανθυγιεινές και οχληρές εγκαταστάσεις.

ε) Να εξυπηρετείται από τα δίκτυα παροχών κοινής ωφέλειας – ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ (νερού, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεφώνου κ.λπ.).

στ) Ο Παιδικός Σταθμός προτιμάται να αναπτύσσεται σε ένα ισόγειο επίπεδο. Μπορεί να αναπτυχτεί και σε δεύτερο επίπεδο, χωρίς όμως να διασπώνται οι λειτουργικές ενότητες.

ζ) Η πρόσβαση από τη στάθμη του πεζοδρομίου μέχρι και την αίθουσα αναμονής πρέπει να είναι ευχερής και ανεμπόδιστη, με ράμπες κατάλληλων προδιαγραφών ή να επιδέχεται βελτίωσης με την κατασκευή νέων ραμπών.

η) Η είσοδος- έξοδος του Σταθμού να είναι αποκλειστικής χρήσης για τη συγκεκριμένη λειτουργία. Σε περίπτωση που τμήματα της οικοδομής εξυπηρετούν και άλλες χρήσεις, αυτές πρέπει να έχουν ξεχωριστή είσοδο – έξοδο. Σε περίπτωση που οι χώροι αναπτύσσονται και σε δεύτερο επίπεδο, η εσωτερική επικοινωνία των δυο επιπέδων πρέπει να είναι αποκλειστικά μεταξύ τους, αποκλειόμενης της κοινής ή άλλης χρήσης.

θ) Οι χώροι παραμονής των νήπιων πρέπει να έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό.

ι) Ο αύλειος χώρος να είναι υπαίθριος, μπορεί να είναι και εν μέρει ημιυπαίθριος στεγασμένος, με αποκλειστική χρήση για το Σταθμό ή να κατασκευαστεί πέργκολα. Ο αύλειος χώρος πρέπει να επιδέχεται διαμόρφωσης με γωνιά παιδικής χαράς, πράσινο, ραμπών όπου είναι αναγκαίο, καθώς και προστασία από τον ήλιο και τους ανέμους.

ια) Να διαθέτει κεντρική θέρμανση επαρκή και αυτόνομη για τις ώρες και τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού, διαφορετικά να υπάρχει σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα αυτόνομης νέας εγκατάστασης, με φορητές κλιματιστικές μονάδες ή να είναι πλήρως κλιματιζόμενο.

ιβ) θα εκτιμηθεί εάν υπάρχει ήδη η διαρρύθμιση του χώρου.

(Visited 461 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*