Εκδήλωση για τις πεζούλες στο Θέατρο Καμπανέλλη: Ένα παραγνωρισμένο στοιχείο της αγροτικής κληρονομιάς

Newsroom
02/11/2021 10:50
 
 
 

Τη χρήση των χωραφιών που σχηματίζονται από ξερολιθιές, γνωστά και ως “πεζούλες” ή “αχτιά, λούροι, χαλιά” στη Νάξο, με στόχο τη διεύρυνση της γνώσης μας για την κατασκευή και τη χρήση τους ανά τους αιώνες μελετά το πρόγραμμα TerraSAge (Terraces as Sustainable Agricultural Environments).

Το πρόγραμμα TerraSAge (το οποίο διεξάγεται από το McCord Centre for Landscape του Newcastle University και χρηματοδοτείται από το UK Arts and Humanities Research Council – AHRC) μελετάει τέτοιες πεζούλες στην Αγγλία, την Κροατία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει η ΑΜΚΕ MONUMENTA, μέσω του συνεργάτη της Στ. Λεκάκη, και εκπονεί εργασίες που σχετίζονται με την εθνογραφική έρευνα και την ενημέρωση του κοινού γι’ αυτό το παραγνωρισμένο στοιχείο της αγροτικής κληρονομιάς.

Τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκε επιφανειακή έρευνα και δειγματοληψία χώματος από τέτοιες πεζούλες στη Νάξο (περιοχές Μαραθού και Αριών, Φιλωτίου), ενώ προκαταρκτικά αποτελέσματα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου (στις 19:00) στο Θέατρο Καμπανέλλη στο Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Για επικοινωνία: Στέλιος Λεκάκης, 6972268659, stelios.lekakis@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο link https://research.ncl.ac.uk/terrasage/aboutourproject/

(Visited 221 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*