Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Νομικός αντιδήμαρχος Σχοινούσας – Τι γίνεται με το Μανώλη Πολυκρέτη

Newsroom
29/06/2022 02:39
 
 
 

 

Στον ορισμό του Νίκου Νομικού, από την παράταξη του Βασίλη Βρούτση «Δύναμη Δημιουργίας», ως αντιδημάρχου Σχοινούσας, αποφάσισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός εφαρμόζοντας την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του 2019 για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα τη διαδικασία ορισμού αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του (που λήφθηκε χθες το μεσημέρι) ο κ. Λιανός ανακάλεσε τον ορισμό του Μανώλη Πολυκρέτη ως αντιδημάρχου Σχοινούσας και όρισε το Νίκο Νομικό, δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας.

Η θητεία του κ. Νομικού θα είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο ο κ. Πολυκρέτης συνεχίζει τη θητεία του ως αντιδήμαρχος, χωρίς αντιμισθία αυτή τη φορά και πλέον είναι αρμόδιος μόνο για την ύδρευση, αποχέτευσης και ΒΙΟΚΑ.

Ο κ. Νομικός αναλαμβάνει τις εξής αρμοδιότητες:

• την υλοποίηση των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης της Κοινότητας Σχοινούσας

• την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης και τουριστικής προβολής της Κοινότητας Σχοινούσας

• την παρακολούθηση της εκπόνησης μελετών, της εκτέλεσης έργων και προμηθειών που αναφέρονται στην Κοινότητα Σχοινούσας

• τη συνεργασία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Σχοινούσας για την επίλυση των προβλημάτων τους

• την έκδοση αδειών και την τέλεση πολιτικών γάμων κατά τόπον στα όρια των Κοινοτήτων Σχοινούσας και Δονούσας.

Στην ίδια απόφαση ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τροποποιεί την υπ΄ αριθμ. 1433/4-11-2021 απόφασή του περί ορισμού αντιδημάρχων αναφορικά με τις αρμοδιότητες ως εξής:

1. Την αφαίρεση της αρμοδιότητας τέλεσης πολιτικών γάμων κατά τόπον στα όρια της Κοινότητας Δονούσας από τον κ. Ταγκούλη Ιωάννη.
2. Την αφαίρεση της αρμοδιότητας τέλεσης πολιτικών γάμων κατά τόπον στα όρια της Κοινότητας Σχοινούσσης από τον κ. Γαβαλά Ιωάννη.
3. Τον ορισμό χωρίς αντιμισθία του κ. Πολυκρέτη Εμμανουήλ ως καθ’ ύλην Αντιδημάρχου Ύδρευσης, Αποχέτευσης και ΒΙΟΚΑ.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η Σταυρούλα Κτιστάκη) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης του προέδρου και αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. Συγκεκριμένα κρίθηκε αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.
Ακόμη, όπως αναφέρει η απόφαση, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5, 51, 52 και 102 του Συντάγματος.

Δείτε την απόφαση του ΣτΕ:

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος ανάδειξης αντιδημάρχου στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες

(Visited 1.083 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*