Donoussa Trail Running: Δονούσα και το φθινόπωρο!

Newsroom
01/10/2022 21:49
 
 
 

 

Εκατόν εξήντα οι μόνιμοι κάτοικοι. Εκατό οι συμμετέχοντες στον αγώνα ορεινού τρεξίματος που γίνεται φέτος για 4η φορά, μετά από μία παύση δύο ετών λόγω της πανδημίας. Χάρη στο Donoussa Trail Running η Δονούσα θα δει και φέτος, στις 15 Οκτωβρίου, δεκάδες κόσμου να αποβιβάζονται στο λιμάνι του Σταυρού. Όχι ότι είχε παράπονο: χιλιάδες άνθρωποι την επισκέφθηκαν φέτος το καλοκαίρι, μια και γίνεται όλο και περισσότερο της μόδας.

«Πράγματι, φέτος είχαμε πάρα πολύ κόσμο, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει όριο στο πόσους μπορούμε να φιλοξενήσουμε μέσα στη σεζόν. Είμαστε μικρό νησί με αντίστοιχα μικρές υποδομές, ωστόσο φέτος ειδικά ευνόησαν τα δρομολόγια των πλοίων και είχαμε και πολλούς μονοήμερους επισκέπτες. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να παραμένει ζωντανό το νησί όλο τον χρόνο. Είναι κίνητρο για να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο οι νέοι», μας ενημερώνουν η Δήμητρα Μαρκουλή και ο Ηλίας Πράσινος, πρόεδρος και γραμματέας του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ποσειδών, οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Δονούσα τα τελευταία 20 και 10 χρόνια, αντίστοιχα.

Η ιστορία έχει ως εξής: οι νέοι του νησιού, διαμέσου του Συλλόγου, αποφάσισαν να αναδείξουν τα παλιά μονοπάτια της Δονούσας (ο δρόμος διανοίχτηκε τη δεκαετία του 1990), αρχικά καθαρίζοντας και σηματοδοτώντας τα, προκειμένου η Δονούσα να γίνει προορισμός περιπατητικού τουρισμού. Το δίκτυο που ανέστησαν έχει συνολικό μήκος 15 χλμ. και αποτελείται από πέντε διαδρομές. Στη συνέχεια, ο φίλος του νησιού Γιάννης Πανουργιάς από την Αμφίκλεια Παρνασσού, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το «Μονοπάτι Παρνασσού», είχε την ιδέα αυτά τα μονοπάτια να ενωθούν σε έναν αγώνα τρεξίματος. Έτσι και έγινε. Πλέον η μεγάλη διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 20 χλμ., διατρέχει το νησί στο μεγαλύτερο μέρος του, περνά από τους τέσσερις οικισμούς του (Σταυρός, Μεσσαριά, Μερσίνι, Καλοταρίτισσα), έξι παραλίες (μεταξύ των οποίων οι διάσημες Κέδρος και Λιβάδι), την ψηλότερη κορυφή, τον Πάπα (385 μ.), και καλύπτει υψομετρική διαφορά 1.200 μ. Μάλιστα φέτος, προστέθηκε νέα χάραξη που ενώνει την Πηγή στο Μερσίνι με τις παραλίες Λιβάδι και Βαθύ Λιμενάρι.

Το τερέν αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πετρώδες έδαφος, πατά συχνά άμμο, χώμα και σπανιότερα άσφαλτο και τσιμέντο. Η μικρή διαδρομή έχει μήκος 9 χλμ. και υψομετρική διαφορά 430 μ. Και οι δύο γίνονται μέσα στα γοητευτικά άγονα τοπία του νησιού με τη θαμνώδη βλάστηση, τις φραγκοσυκιές και τις ξερολιθιές και έχουν συνεχώς απεριόριστη θέα στο Αιγαίο. Για περιβαλλοντικούς λόγους, κατά τη διάρκεια του αγώνα το νερό στους σταθμούς ανεφοδιασμού θα προέρχεται από την πηγή του νησιού και δεν θα διατίθενται πλαστικά μπουκάλια ή ποτήρια.

Τη συνδιοργάνωση έχουν αναλάβει ο Σύλλογος Ποσειδών με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων και το Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας, ενώ οι κάτοικοι βοηθούν ως εθελοντές. Εξάλλου, όλοι τους θέλουν να βλέπουν το νησί ζωντανό κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τα μονοπάτια του, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος.

*Οι εγγραφές για το «4ο Ορεινό τρέξιμο. Στα Μονοπάτια της Δονούσας» θα γίνονται έως τις 9 Οκτωβρίου και το κόστος συμμετοχής είναι 20 και 25 ευρώ, ανάλογα με τη διαδρομή. Περισσότερες πληροφορίες στο donoussatrailrunning.gr

Πηγή: kathimerini.gr

(Visited 143 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.