Άμεση ανάγκη η επαναλειτουργία του καρνάγιου Κουφονησίου – Τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο (video)

Newsroom
14/12/2022 23:27
 
 
 

 

Η αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του καρνάγιου του Κουφονησίου επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή αιτήματος προς το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε αρμόδιο φορέα για την παραχώρηση στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της χρήσης του τμήματος αιγιαλού και παραλίας που απαιτείται για την επαναλειτουργία του καρνάγιου.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος των αλιέων Κουφονησίου Λευτέρης Πράσινος καθώς και η αντιπρόεδρος της κοινότητας Κουφονησίου Κατερίνα Πράσινου.

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του καρνάγιου στο Κουφονήσι το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τους αλιείς του Κουφονησίου αλλά και των γύρω μικρών νησιών.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου που λειτουργούσε το καρνάγιο βρίσκεται εντός χώρου αιγιαλού και παραλίας.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι ένα μεγάλο μέρος της εγκατάστασης του καρνάγιου βρίσκεται εντός ζώνης αιγιαλού και το υπόλοιπο τμήμα σε ζώνη παραλίας που αποτελούν κοινόχρηστους χώρους που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στον Δήμο μας» σημείωσε ο κ. Λιανός και πρόσθεσε ότι:

«Εισηγούμαι να ζητήσουμε από το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε αρμόδιο φορέα την παραχώρηση στο δήμο μας της χρήσης του τμήματος αιγιαλού και παραλίας».

Η αντιπρόεδρος Κουφονησίου Κατερίνα Πρασίνου σημείωσε ότι «Κουφονήσι σημαίνει ψαροκάικα και όλα τα καΐκια για να υπάρχουν πρέπει να υπάρχει καρνάγιο. Αν δεν υπάρχει καρνάγιο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ψαροκάικα άρα δεν υπάρχει Κουφονήσι, γιατί το Κουφονήσι για να φθάσει εδώ που έχει φθάσει έχει στηριχθεί σε αυτά τα αλιευτικά από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα».

Ο Μανώλης Πολυκρέτης, ο οποίος προ καιρού είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, πρότεινε να προχωρήσει άμεσα ο δήμος σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες επαναλειτουργίας του καρνάγιου. Ωστόσο, ο κ. Πολυκρέτης πρόσθεσε ότι «μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία προτείνω να μισθωθεί ένα τρέιλερ με γερανό ή να αγορασθεί ένα τρέιλερ και να μισθωθεί ένας γερανός, ώστε σε 10 ημέρες το πολύ να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα».

Με την παραπάνω πρόταση του κ. Πολυκρέτη συμφώνησε τόσο ο δήμαρχός Δημήτρης Λιανός όσο και ο πρόεδρος των αλιέων κ. Πράσινος.

«Συμφωνώ να αγοράσουμε τρέιλερ και να μισθώσουμε γερανό» είπε ο κ. Λιανός, χωρίς ωστόσο αυτό να περιλαμβάνεται στην απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο.
«Έχει δίκιο ο κ. Πολυκρέτης, είναι μια προσωρινή λύση αλλά θα μας εξυπηρετήσει μέχρι να λήξει αυτή η ιστορία. Τι θα κάνουμε με τα ξύλινα σκάφη που τώρα πρέπει να βγουν έξω; Το θέλουμε άμεσα το τρέιλερ» τόνισε ο κ. Πράσινος.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του παραπάνω θέματος, δεν μετείχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, λόγω έννομου συμφέροντος. Χρέη προέδρου του δημοτικού συμβουλίου (λόγω και της απουσίας του αντιπροέδρου Μανώλη Κορακίτη), εκτέλεσε ο Νίκος Σιδερής.

Δείτε στο βίντεο τη συζήτηση του παραπάνω θέματος:

(Visited 244 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*