Δονούσα: Όλα τα μονοπάτια της δωρεάν στην οθόνη του κινητού σου!

Newsroom
06/07/2023 13:56
 
 
 

 

Τη δική τους εφαρμογή χαρτογράφησης μονοπατιών δημιούργησαν πριν λίγους μήνες οι κάτοικοι της Δονούσας, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και μέσω του προγράμματος «Επιστήμη των Πολιτών στις Κυκλάδες: τοπικά μονοπάτια» που συντονίζει και υλοποιεί ο οργανισμός SciCo με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund (CPF).

Μέσω του προγράμματος, μικροί και μεγάλοι ήρθαν σε επαφή με την εκπαίδευση STEM, αφού εκπαιδεύτηκαν δια ζώσης από τους εξειδικευμένους συνεργάτες SciCo στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τα μονοπάτια και στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής μέσω της πλατφόρμας App Inventor του MIT. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης του έργου, η ευρύτερη κοινότητα είχε ενεργή εμπλοκή τόσο στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στην εφαρμογή, όσο και στην προώθηση της εφαρμογής μετά την ολοκλήρωσή της.

Με την ολοκλήρωση του έργου, πραγματοποιήθηκε μία ανοιχτή βραδιά αστρονομίας κάτω από τον έναστρο ουρανό της Δονούσας, από τις εκπαιδευτριες της SciCo Γωγώ Λουκαΐδου και Λιλή Μπακογιάννη.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν την εμπειρία τους για τον σχεδιασμό της εφαρμογής και την υλοποίηση του προγράμματος:
Ηλίας: «Το να σχεδιάσουμε ένα app εδώ στη Δονούσα, φαινόταν ιδιαίτερα περίπλοκο, αλλά με την καθοδήγηση της SciCo τα καταφέραμε και περάσαμε και πολύ ωραία!».

Τάσος: «Το app που σχεδιάσαμε θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στους λάτρεις των μονοπατιών της Δονούσας».

Αγγελική: «Η ομάδα της SciCo με τη μεταδοτικότητά της μας κέρδισε και μας ενέπνευσε να σχεδιάσουμε κάτι πολύ απαραίτητο για το νησί μας».

Αλέξης: «Μετά από αυτή την εμπειρία σκέφτομαι να φτιάξω ένα δικό μου app για το μαγαζί μου».

Νίκος: «Πολύ σημαντική η προσθήκη στο app των ηχητικών πληροφοριών για τα μονοπάτια μας, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης»

Οι χρήστες της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν για λογισμικό Android, μπορούν να βρουν πληροφορίες για το νησί και την εφαρμογή, να εντοπίσουν την τοποθεσία τους, να δουν τα χαρτογραφημένα μονοπάτια, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν εικόνες, αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Επίσης, μέσω της εφαρμογής, οι περιηγητές των μονοπατιών έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν e-mail στους διαχειριστές, γεγονός που θα βοηθήσει στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του κάθε μονοπατιού, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ο καθαρισμός του, η αλλαγή σημάνσεων κ.α., καθώς και η παρατήρηση της βιοποικιλότητας, δηλαδή της χλωρίδας και της πανίδας μίας συγκεκριμένης γεωγραφικής τοποθεσίας την εκάστοτε χρονική στιγμή.

Το νησί της Δονούσας αποτελεί τον τρίτο σταθμό του επιτυχημένου προγράμματος Επιστήμης των Πολιτών «Επιστήμη των Πολιτών στις Κυκλάδες: Τοπικά μονοπάτια» το οποίο υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία με τη χρηματοδότηση του Cyclades Preservation Fund. Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί και είναι διαθέσιμες προς χρήση αντίστοιχες εφαρμογές για την Σίκινο και τη Θηρασιά, οι οποίες διατίθενται δωρεάν στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Έτσι ,φέτος το καλοκαίρι, οι επισκέπτες στη Δονούσα, τη Σίκινο και τη Θηρασιά θα έχουν την ευκαιρία να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή στην κινητή συσκευή τους μέσω QR codes που περιλαμβάνονται σε αφίσες που έχουν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα σημεία των νησιών και να ξεναγηθούν μαζί τους στις όμορφες και μοναδικές εικόνες που προσφέρει η άγρια φύση των Κυκλάδων!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 193 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*