Προτάσεις Κόνσολα για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων

Newsroom
23/03/2022 13:07
 
 
 

 

Σειρά προτάσεων για να στηριχθεί η ακτοπλοΐα και να αντιμετωπιστούν ή να απορροφηθούν οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας.

Ο κ. Κόνσολας προτείνει μέτρα, όπως:

1ον Τη μετάταξη των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, προκειμένου να μην προκληθούν αυξήσεις και να απορροφηθεί μέρος του ενεργειακού κόστους.

2ον Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους στα πλοία, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην οδηγηθούν οι εταιρείες σε μειώσεις προσωπικού.

3ον Πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου να ενταχθεί η Διπλή Νησιωτικότητα στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων και να καθιερωθεί η δωρεάν ενδονησιωτική μετακίνηση των κατοίκων των νησιών με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

4ον Ενίσχυση του αριθμού των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές και αύξηση της επιδότησης για τη ρήτρα καυσίμων.

5ον Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας, στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ενταχθούν ως επιλέξιμες, οι επενδύσεις που στοχεύουν στην ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας, στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε πλοία που θα χρησιμοποιούν LNG, κάτι που σημαίνει και τη δημιουργία δικτύων και ανάλογων υποδομών για τα πλοία.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι προέχει να στηριχθεί η ακτοπλοΐα, ένας κομβικός κλάδος και τομέας για την επικοινωνία και τις μεταφορές στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό.

«Πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντισταθμίζουν ή και θα απορροφούν το κόστος που προκαλεί η αύξηση της τιμής των καυσίμων και οδηγεί σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων» επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, θέτοντας συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους, αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους μιας ολιστικής πολιτικής για την ακτοπλοΐα, που περιλαμβάνουν:

*Τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να μην πληγεί ο τουρισμός μας και οι μεταφορές στα νησιά.

*Τη στήριξη της ρευστότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

*Tην ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας με πλοία που θα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα χρησιμοποιούν νέα καύσιμα LNG, μειώνοντας το κόστος.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα:

(Visited 36 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.