Αφιέρωμα στο «Express Skopelitis» από τους Financial Times

Newsroom
07/10/2022 11:22
 
 
 

 

«Ήρωα των Μικρών Κυκλάδων» αποκαλούν οι Financial Times το «Express Skopelitis», ένα από τα πιο ιστορικά πλοία της Ελλάδας. «Όσοι έχουν ταξιδέψει με αυτό το θαρραλέο μικρό πλοίο ξέρουν ότι η ταχύτητα δεν είναι από τα δυνατά του σημεία» γράφει η συντάκτρια της οικονομικής εφημερίδας, εξηγώντας ότι η λέξη «express» προστέθηκε όταν αποσύρθηκε ο προηγούμενος, πιο αργός «Σκοπελίτης». «Ωστόσο, το ταξίδι με αυτό το παλιομοδίτικο φέρι μποτ αποτελεί τελετή μύησης για τους island hoppers των ελληνικών νησιών», προσθέτει η Ρέιτσελ Χάουαρντ κάνοντας λόγο για μια απολαυστική και αρκετά οικονομική εμπειρία, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα γρήγορα αλλά αποπνικτικά καταμαράν που κυριαρχούν στις θάλασσες της Ελλάδας.

Η εταιρεία Small Cyclades Lines, που βρίσκεται υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Σκοπελίτη εδώ και τρεις γενιές, από το 1956, δεν είναι καθόλου συνηθισμένη, σημειώνει η αρθρογράφος, αφού διαθέτει μόνο ένα πλοίο: το «Express Scopelitis».

«Με χωρητικότητα επιβατών 340 άτομα και χώρο στο γκαράζ του για λιγότερα από 12 αυτοκίνητα το Express Skopelitis εξυπηρετεί το αρχιπέλαγος των μικροσκοπικών νησιών ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό» συνεχίζει το δημοσίευμα, προσφέροντας μια άκρως λυρική περιγραφή των Μικρών Κυκλάδων. «Τα τοπία αποτελούν το αρχέτυπο της άγονης ομορφιάς: γυμνοί κολπίσκοι και χαμηλοί λόφοι διάρπαστοι με λευκούς οικισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι ο επισκέπτης αυτών των νησιών δεν θα βρει θέρετρα, ξαπλώστρες και άλλες ανέσεις, αλλά θα γνωρίσει τις «αγνές Κυκλάδες».

Το «Express Skopelitis» πραγματοποιεί δρομολόγια ανάμεσα σε αυτά τα νησιά έξι μέρες την εβδομάδα, 11 μήνες τον χρόνο, εξηγεί το δημοσίευμα. «Φάρμακα, ψωμί και άλλα βασικά είδη μεταφέρονται από το πλοίο δωρεάν. Οι κάτοικοι των νησιών ταξιδεύουν επίσης δωρεάν. Ο Σκοπελίτης μεταφέρει την αλληλογραφία τους, τους ασθενείς τους και είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας όταν φεύγουν οι τουρίστες, και μαζί τους και οι επικερδείς ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν τις Μικρές Κυκλάδες την καλοκαιρινή σεζόν», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το κύριο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι νησιώτες θα έχουν ό,τι χρειάζονται» είπε στην εφημερίδα ο Δημήτρης Σκοπελίτης, ο 35χρονος καπετάνιος και ιδιοκτήτης. «Οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές και οι υποδομές στα λιμάνια σχεδόν ανύπαρκτες, και αυτό κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά μας», προσθέτει ο ίδιος.

(Visited 486 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.