Γιώργος Στεφάνου: Σε δεινή θέση η ακτοπλοΐα – «Σε αναστολή» εκατοντάδες εργαζόμενοι

golden star
Newsroom
30/04/2020 16:37
 
 
 

 

Ακινητοποιημένα βρίσκονται τα πλοία της Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου λόγω της κρίσης που έχει δημιουργήσει και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πλοιοκτήτης Γιώργος Στεφάνου μιλώντας σήμερα στην εκπομπή GPS και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες όπως είπε βρίσκονται σε δεινή θέση, όσο και τα πληρώματα των πλοίων.

Όπως είπε, τα πλοία της Golden Star Ferries είναι ακινητοποιημένα μετά από συνεννόηση με την Fast Ferries που πραγματοποιεί μέρα παρά μέρα το δρομολόγιο στα κυκλαδίτικα νησιά Άνδρος-Τήνος- Μύκονος.

«Βρισκόμαστε σε δεινή θέση»

«Με τους 100 επιβάτες που θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν η κατάσταση είναι πολύ κακή. Ένα πλοίο χρειάζεται για κάθε δρομολόγιο 28.000 έξοδα. Η κυβέρνηση επιδοτεί με 15.000 ευρώ το δρομολόγιο, όμως τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τα υψηλά λειτουργικά έξοδα του πλοίου» σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Ωστόσο όπως πρόσθεσε, ακόμα και ακινητοποιημένο να είναι το πλοίο κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ την ημέρα. «Τα πλοία κάνουν επισκευές και συντήρηση προκειμένου να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι και για κάθε πλοίο μπορεί να δαπανηθούν και 2 εκατ. ευρώ. Το χειμώνα οι περισσότερες εταιρείες δεν κάνουν δρομολόγια περιμένοντας τον τουρισμό» τόνισε.

Όλες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν

Ο κ. Γιώργος Στεφάνου σημείωσε επίσης ότι όλες οι κρατήσεις εισιτηρίων από ξένους τουρίστες έχουν ακυρωθεί και εκτίμησε ότι «φέτος δεν θα έρθει τουρισμός».

Υπογράμμισε επίσης ότι η μόνη λύση (εφόσον θα τηρηθεί το μέτρο της απόστασης μεταξύ των επιβατών, 10 τ.μ. ανά επιβάτη), είναι η κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερες επιδοτήσεις προκειμένου να μπορέσουν τα πλοία να ταξιδέψουν στα νησιά.

«Δεν βγαίνει το δρομολόγιο. Το δικό μας πλοίο θα μπορεί να παίρνει μόνο 200 επιβάτες, μετά τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Για να βγάλει τα έξοδα του ένα πλοίο θα πρέπει να μεταφέρει (μπρος-πίσω) 700 επιβάτες και 120 Ι.Χ.».

Σε αναστολή τα πληρώματα

Σε ότι αφορά τα πληρώματα των πλοίων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι βρίσκονται «σε αναστολή» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση έθεσε το εξής ερώτημα:
«Το πλήρωμα στα πλοία μας είναι 350 άτομα. Εάν η κατάσταση αυτή που βιώνουμε σήμερα συνεχιστεί και εγώ δεν μπορέσω να δραστηριοποιήσω ξανά τα πλοία μου, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να είναι σε αναστολή ή θα πρέπει να αναγκαστώ να αποδρομολογήσω τα πλοία και να βρεθούν άνεργοι;».

(Visited 2.707 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*