Lockdown: Αλλαγές στα ακτοπλοϊκά ταξίδια – Πότε και πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε

Newsroom
09/11/2020 14:43
 
 
 

 

Αλλαγές στα ακτοπλοϊκά ταξίδια φέρνει και το νέο lockdown στη χώρα με περιορισμό των μετακινήσεων επιβατών που ξεκίνησε από χθες Κυριακή, 8 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 το πρωί έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 06:00.

Ωστόσο -μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- παρά τους περιορισμούς, η Blue Star Ferries δεν έχει ανακοινώσει τη διακοπή δρομολογίων των πλοίων της στα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ ο περιορισμός ακτοπλοϊκών μετακινήσεων «επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Πλέον όποιος θέλει να ταξιδέψει μπορεί να το κάνει μόνο για να μεταβεί στη μόνιμη κατοικία του ή να συντρέχουν λόγοι όπως μεταξύ άλλων μετακίνηση από και προς την εργασία, υγείας, παροχή βοήθειας ή μετάβαση σε τελετή.

Αναλυτικά, τι αναφέρει το σχετικό άρθρο για τις θαλάσσιες συνδέσεις εντός της χώρας

Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, λαντζών και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών με πλοία της Ακτοπλοΐας δεν ισχύει για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

1) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

2) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

3) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

4) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

6) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

7) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Διευκρινίσεις

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση της περ. (1) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Για τις περ. (2) έως και (4), καθώς και (6), η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β).

Για την περ. (5) απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από: ΕΔΩ, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Για την περίπτωση (7), όταν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης, απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση.

Η ιδιότητα των ανωτέρω περιπτώσεων αποδεικνύεται με την επίδειξη των αποδεικτικών πιστοποίησης αυτής κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών.

Οι βεβαιώσεις της παρούσας υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

(Visited 6.758 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*