Τραγική η κατάσταση στα φαρμακεία – Μεγάλη έλλειψη φαρμάκων

Newsroom
29/12/2022 08:48
 
 
 

 

Δραματική είναι η κατάσταση στα φαρμακεία με τις ελλείψεις σκευασμάτων που τέτοια εποχή γίνονται ανάρπαστα λόγω ιώσεων.

«Όσο για τους ασθενείς, αυτοί κάνουν το μόνο που μπορούν. Σαφάρι στα φαρμακεία για να εντοπίσουν φάρμακα που δεν είναι για σπάνιες ασθένειες, ούτε από τα λεγόμενα ακριβά», λένε οι φαρμακοποιοί.

Το πρόβλημα έχει να κάνει και με τις περίφημες εξαγωγές που γίνονται. Φάρμακα που στη χώρα μας είναι ακόμα φτηνά, στο εξωτερικό αφήνουν μεγαλύτερο κέρδος λόγω αυξημένης τιμής. Οι φαρμακοποιοί όμως λένε και κάτι άλλο. Πως έτσι και αλλιώς οι προμήθειες φαρμάκων στη χώρα μας υπολείπονται των αναγκών της. Έτσι, πολύ απλά, το πότε θα έσκαγε η «βόμβα» της έλλειψης φαρμάκων ήταν ένα ερώτημα όχι του αν θα γίνει, αλλά του πότε θα γίνει. Η ώρα ήρθε τώρα και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αντιμέτωποι με ένα άλυτο πρόβλημα.

Όπως λέει ο Γιώργος Κιοσές, γραμματέας φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, η κατάσταση είναι τραγική.

«Η κατάσταση είναι τραγική σε κάθε περίπτωση. Τα φάρμακα που λείπουν είναι για πάσα νόσο. Υπάρχει κάποια επιλογή δεύτερη, ωστόσο μέσα σε μια βδομάδα κάνει έλλειψη και το γενόσημο».

Μόνη λύση, η συνταγογράφηση εναλλακτικών φαρμάκων όπου αυτό είναι δυνατό και η υπομονή από τους ασθενείς που ήδη μέσω κοινωνικών δικτύων ψάχνουν μήπως κάποιος έχει ξεχασμένο στα συρτάρια κάποιο σκεύασμα που χρειάζονται.

Η 10η Ιανουαρίου προς το παρόν αναδεικνύεται στην ημέρα που θα κρίνει πολλά, αφού τότε ξανανοίγουν οι φαρμακευτικές. Μέχρι τότε όμως ήδη ένας νέος φόβος υπάρχει μήπως οι ελλείψεις χτυπήσουν και τα νοσοκομεία.

(Visited 154 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*