Απελευθέρωση μιας μεσογειακής φώκιας στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου

Newsroom
17/02/2022 15:46
 
 
 

 

Στα νερά του Αιγαίου επέστρεψε η μικρή Εύη, μετά από 110 ημέρες εντατικής φροντίδας από τους ανθρώπους της MOm και την κτηνιατρική επίβλεψη της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Αναστασίας Κομνηνού.

Η μεσογειακή φώκια απελευθερώθηκε στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου (όπου ζει και αναπαράγεται ένα σημαντικός αριθμός ατόμων του σπάνιου είδους της), ενώ της τοποθετήθηκε ειδικός για θαλάσσια θηλαστικά δορυφορικός πομπός που θα καταγράφει και θα μεταδίδει όλη της την δραστηριότητα για τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την προστασία του είδους

Στη διαδικασία απελευθέρωσης όχι μόνο παραβρέθηκε, αλλά και συμμετείχε ενεργά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, τον οποίο η MOm ευχαρίστησε θερμά. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαθέτει πλέον ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για την προστασία του είδους που συνέταξαν οι ειδικοί επιστήμονες της MOm και το οποίο αναμένεται να θεσμοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει μια δέσμη πρακτικών μέτρων για την προστασία του είδους στην χώρα μας ανάμεσα στα οποία είναι και η διάσωση και περίθαλψη ορφανών, άρρωστων είτε τραυματισμένων φωκών.

Η διάσωση και περίθαλψη της μικρής Εύης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την βοήθεια των πολιτών και συγκεκριμένα των κατοίκων του Πηλίου Ευβοίας, των στελεχών του λιμενικού σταθμού Μαντουδίου, αλλά και τη συνδρομή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που ευγενικά έχει χορηγήσει τον χώρο της Μονάδας Περίθαλψης και στηρίζει υλικοτεχνικά το πρόγραμμα αυτό.

Η MOm ευχαρίστησε, επίσης, την κα Εύη Μαχαίρα, που όχι μόνο πρόσεχε την ορφανή φώκια για πολλές ώρες… αλλά και την μετέφερε μέχρι την Χαλκίδα όπου την παρέλαβε η Ομάδα Διάσωσης.

(Πηγή: MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας)

(Visited 215 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*