«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: Και στη Νάξο η πρωτοβουλία της Aegean Rebreath για τα αποτσίγαρα

Newsroom
15/11/2022 10:36
 
 
 

 

Στη Νάξο επεκτείνεται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» της Aegean Rebreath και της BAT Hellas σχετικά με την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων.

Η εφαρμογή του στις Κυκλάδες είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ στη Ραφήνα (απ’ όπου και ξεκίνησε) συνέβαλε στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο σύνθετα προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς μέσα σε έξι μήνες μείωσε κατά 62% (!) τον αριθμό των αποτσίγαρων που βρέθηκαν στο έδαφος της περιοχής μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας με δορυφορικά συστήματα και αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, όπως η ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής της Ραφήνας και η τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων συλλεκτήρων για τα αποτσίγαρα, η οποία συντέλεσε στη συλλογή περισσοτέρων από 63.000 αποτσίγαρα στο διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, τα οποία με τη συμβολή του προγράμματος δεν κατέληξαν στο περιβάλλον.

Η σημασία και η αναγνώριση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος διαφαίνεται, επιπλέον, από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις λίγους μήνες έχει αποσπάσει συνολικά 5 σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες έρχονται ως αναγνώριση του έργου, προάγοντας και επικοινωνώντας παράλληλα τη σημασία των συνεργειών και το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους.

H Aegean Rebreath και η BAT Hellas έχουν διακριθεί με τρία χρυσά βραβεία στα Hellenic Responsible Business Awards 2022, ενώ παράλληλα, το πρόγραμμα έλαβε βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των Green Awards που απονεμήθηκαν στο Thessaloniki Metropolitan Summit, αλλά και βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας στα Environmental Awards 2022.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς τόνισε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες όπως το πρότυπο πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα”, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να θεωρείται αυτονόητη πράξη και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση, προάγοντας τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος σημείωσε: «Το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα”, δομημένο σε ένα εμπλουτισμένο πλέγμα δράσεων που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση και προώθηση στοιχειοθετημένων περιβαλλοντικών πολιτικών έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο αντιμετώπισης των αποτσίγαρων. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας οδήγησε στην απόφαση να επεκτείνουμε τη δράση μας και στη νησιωτική Ελλάδα με σκοπό να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος σε ένα ακόμα μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη πρακτική να αποτελέσει μοντέλο και για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BAT Hellas Vitalii Kochenko ανέφερε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα”, καθώς αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα βιωσιμότητας, αφού έχει καταφέρει με την εφαρμογή του να δημιουργήσει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στο όραμα της ΒΑΤ Hellas για ένα Καλύτερο Αύριο».

Ο Δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός δήλωσε: «Είναι χαρά μας να υποδεχτούμε το συγκεκριμένο, εξαιρετικά επιτυχημένο, πρωτοποριακό πρόγραμμα στο νησί μας, καθώς θα συνεισφέρει στις πολιτικές προφύλαξης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της Νάξου».

Η Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Καλλιόπη Βιτζηλαίου πρόσθεσε: «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου υποδέχεται το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα” στους χώρους ευθύνης του και καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που ελπίζουμε να αγκαλιαστεί από την κοινωνία και που θα συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας τους περιβάλλοντός μας».

(Visited 150 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.