LIFE ElClimA : Έρευνα απόψεων για το Μαυροπετρίτη του Αιγαίου

 
 
 

mayropetritis 4

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ElClimA, που πραγματοποιεί δράσεις τα τελευταία χρόνια στις νησίδες των Μικρών Κυκλάδων, υλοποιείται έρευνα σχετικά με τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όσων την επισκέπτονται συχνά, σχετικά με τον Μαυροπετρίτη και τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

mayropetritis 3

Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη πουλιών της Ελλάδας καθώς στη χώρα μας και συγκεκριμένα, στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται περισσότερο από το 85% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους παγκοσμίως. Το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων. Οι στόχοι του προγράμματος αφορούν στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας και της κατάστασης διατήρησης του είδους στις περιοχές αναπαραγωγής.

mayropetritis 2

Το πρόγραμμα LIFE ElClimA υλοποιείται σε 7 περιοχές του Αιγαίου και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC.

Οι περιοχές που πραγματοποιείται η έρευνα είναι οι Μικρές Κυκλάδες, τα Αντικύθηρα, η Σκύρος και τις νησίδες της, η Τήλος και οι γύρω νησίδες, οι Διονυσάδες, οι νησίδες και βραχονησίδες της Λήμνου καθώς και η Κάρπαθος – Σαρία και οι νησίδες του Καρπάθιου Πελάγους.

makares 1

Στις Μικρές Κυκλάδες, εκτός από τα Κουφονήσια, στα οποία υπάρχουν αρκετές πεδινές εκτάσεις και αμμώδεις ακτές, τα υπόλοιπα νησιά είναι ορεινά και καλύπτονται σχεδόν σε όλη την επιφάνειά τους από αραιούς θαμνώνες και φρύγανα. Αποτελούν σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα θαλασσοπούλια και αρπακτικά και για είδη των απόκρημνων βραχωδών ακτών.
Στην περιοχή φωλιάζουν περίπου 160 ζευγάρια Μαυροπετρίτη.
Η περιοχή αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000 (GR4220021, GR4220013), ενώ μέρος της είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Αφιερώστε 5 λεπτά από τον χρόνο σας για να πείτε την άποψή σας συμπληρώνοντας ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο

Συμπληρώστετο ερωτηματολόγιο: ΕΔΩ 

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε: Εδώ

(Visited 34 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*