Η συγκινητική απελευθέρωση του “Ερμή” στη Νάξο (video)

Ερμής απελευθέρωση
Newsroom
26/07/2019 03:04
 
 
 

 

Ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον, τη θάλασσα αφέθηκε ο “Ερμής”, η θαλάσσια χελώνα που περιέθαλψε ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”

Ήταν 24 Ιουνίου όταν ο κτηνίατρος Μάνος Βορίσης ενημέρωσε το Σύλλογο Άγριας Ζωής Νάξου, ότι υπάρχει μια θαλάσσια χελώνα που “επιπλέει” σε παραλία της Σύρου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι μαρτυρίες λουόμενων, η συμπεριφορά της χελώνας θεωρήθηκε μη φυσιολογική και ο Σύλλογος της Νάξου έδωσε οδηγίες για την άμεση απομάκρυνσή της από τη θάλασσα και τη μεταφορά της στη Νάξο.

Μετά από λίγες ώρες, ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” παρέλαβε μια νεαρή αρσενική, πράσινη, θαλάσσια χελώνα (Chelonia mydas) μήκους 47 εκ. (καβούκι) και βάρους μόλις 6,6 κιλών σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.

Ήταν αφυδατωμένη, υποσιτισμένη και με εμφανές πρόβλημα στα μάτια.

Η σωτηρία του “Ερμή”

Ο Σύλλογος αμέσως επικοινώνησε με το “ΑΡΧΕΛΩΝ” και μετά από συζήτηση και συνεννόηση, κρίθηκε ότι η μεταφορά της στη Γλυφάδα ήταν πολύ πιθανό να αποβεί μοιραία για την χελώνα.

Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια σωτηρίας του “Ερμή” στο σταθμό του Συλλόγου “Προστασία Άγριας Ζωής” στη Νάξο.

Με την κατάλληλη φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή και διατροφική υποστήριξη, τα σοβαρά προβλήματα ξεπεράστηκαν και σε μια εβδομάδα ο “Ερμής” έδειξε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Ένα μήνα μετά, η θαλάσσια χελώνα ζύγιζε 10,8 κιλά (από 6,6 που παραλήφθηκε), υγιής, δυνατή, γεμάτη με ενέργεια και με τα διακριτικά (tags) στα πτερύγια, επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον.

“Ίσως να ζήσαμε την πιο συγκινητική στιγμή στην πορεία του Συλλόγου και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΑΡΧΕΛΩΝ και τον κτηνίατρο Δημήτρη Ποσάντζη για τις πολύτιμες συμβουλές και τη βοήθεια στην σωτηρία του Ερμή” σημειώνει ο Σύλλογος με εμφανή συγκίνηση που μια ακόμα αποστολή “εξετελέσθη” κι ένα ακόμη άκακο θαλάσσιο ερπετό, αφέθηκε υγιές στα νερά του Αιγαίου πελάγους…

(Visited 724 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*