Καταγγελία: Κτηνοτροφική μονάδα εναποθέτει τα υγρά απόβλητα της στην περιοχή των Εγγαρών Νάξου

εναπόθεση αποβλήτων στον κάμπο Γαλήνης – Εγγαρών
Newsroom
22/12/2019 2:51
  •  
  •  
  •  

 

Την εναπόθεση και διασπορά των υγρών αποβλήτων κτηνοτροφικής μονάδας στον κάμπο Γαλήνης – Εγγαρών καταγγέλλουν κάτοικοι του χωριού της Γαλήνης Νάξου.

Στην καταγγελία με αποδέκτες το γραφείο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας αλλά και το τμήμα Δημόσιας Υγείας Νάξου, οι κάτοικοι της Γαλήνης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση τους, αφού οι συνέπειες της διασποράς των μη επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της κτηνοτροφικής μονάδας στην ευρύτερη περιοχή, είναι τραγικές για το περιβάλλον.

«Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη» αναφέρουν και προσθέτουν ότι «η ζύμωση των αποβλήτων αυτών εκλύει ενδεχομένως διάφορα επιβλαβή αέρια (αμμωνία, μεθάνιο, κ.λπ.) που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στον τουρισμό». Υπογραμμίζουν επίσης ότι «μολύνεται το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τις τοξικές ουσίες αυτών των αποβλήτων».

Οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και να απαγορεύσουν τη διασπορά τέτοιων ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων στην περιοχή.

Η καταγγελία

Προς:

1) Γραφείο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Νάξου
2) Τμήμα Δημόσιας Υγείας Νάξου

Κοινοποίηση: Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου (Επτανήσου 35, Τ.Κ. 84 100, Ερμούπολη, Σύρος)

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μας για τον τρόπο με τον οποίο κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, διανέμει τα υγρά της απόβλητα.
Επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, η μονάδα αυτή διασπείρει/αποθέτει τα υγρά της απόβλητα σε διάφορα χωράφια του κάμπου Γαλήνης – Εγγαρών που κατά τη γνώμη μας δεν έχουν υποστεί την πρέπουσα επεξεργασία πριν την απόθεσή τους και μένουν για μέρες ακάλυπτα μέχρι να απορροφηθούν από το έδαφος και να στραγγιχτούν.

Οι συνέπειες είναι τραγικές:

1) Μια έντονη και ανυπόφορη δυσοσμία καλύπτει για πολλές μέρες την ευρύτερη περιοχή διασποράς των αποβλήτων και όχι μόνον.

2) Ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, η δυσοσμία αυτή εξαπλώνεται προς το νότιο μέρος του κάμπου και φθάνει στο χωριό Εγγαρές Νάξου (βόρειος άνεμος), ή επεκτείνεται στο βόρειο μέρος του κάμπου και φτάνει μέχρι την παραλία του Αμμίτη (νότιος άνεμος).

3) Εκτός από τη δυσοσμία, η ζύμωση των αποβλήτων αυτών εκλύει ενδεχομένως διάφορα επιβλαβή αέρια (αμμωνία, μεθάνιο, κ.λπ.) που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στον τουρισμό γιατί αποτρέπουν τους τουρίστες από την περιοχή μας και φυσικά από την παραλία του Αμμίτη και ακριβώς δίπλα στον προστατευόμενο υγροβιότοπο της περιοχής.

4) Μολύνεται το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τις τοξικές ουσίες αυτών των αποβλήτων.

Παρακαλούμε λοιπόν όπως διενεργήσετε τους κατάλληλους ελέγχους (επεξεργασίας και διασποράς) και να απαγορεύσετε τη διασπορά τέτοιων ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα πρωτοβουλίας για την παραπάνω καταγγελία, συλλέγει υπογραφές από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Εγγαρών και Γαλήνης που συναινούν και τη συνυπογράφουν.

(Visited 1,028 times, 1 visits today)