Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στη Νάξο σχετικά με το κεδροδάσος της Αγίας Άννας αλλά και άλλους κέδρους που βρίσκονται στο νησί και έχουν χτυπηθεί κατά πάσα πιθανότητα από ένα σπάνιο μύκητα τον «Phomopsis juniperovora».
Μιλώντας αποκλειστικά στο naxostimes.gr ο Δασολόγος, Φυτοπαθολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Παναγιώτης Τσόπελας, ο οποίος διαχειρίζεται την περίπτωση της Νάξου, έδωσε διευκρινίσεις για το τι συμβαίνει με τους κέδρους και γιατί παρατηρείται το φαινόμενο ξήρανσής τους.
Όπως είπε, το πιο πιθανό είναι τα δέντρα να έχουν προσβληθεί από τον μύκητα «Phomopsis juniperovora» ο οποίος είναι ένας ξενόφερτος μύκητας που εντοπίζεται κυρίως στην Αμερική και το Νότιο Καναδά. «Είναι ένας σπάνιος μύκητας για τον οποίο υπάρχουν σπάνιες αναφορές στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσόπελας ο οποίος ήταν καθησυχαστικός σε ότι αφορά την εξάπλωση και την καταπολέμηση του.
«Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας δεν προσβάλει με μεγάλη ταχύτητα τα δέντρα. «Σίγουρα υπάρχει εδώ και καιρό αλλά είναι δύσκολο να τον καταλάβει κάποιος στα αρχικά στάδια» σημείωσε.
Πώς βρέθηκε στη Νάξο
Ο Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων αποκάλυψε ακόμα ότι από τον ίδιο μύκητα είχαν προσβληθεί το 2014 οι κέδροι στη γειτονική Πάρο και μάλιστα στην περιοχή ακριβώς απέναντι από την Αγία Άννα.
«Δεν αποκλείεται το γεγονός ο μύκητας να ταξίδεψε ακόμα και μέσω του αέρα από την Πάρο και να πρόσβαλε και τα δέντρα της Νάξου, άλλωστε η απόσταση είναι μικρή, περίπου 10 χλμ. Επίσης μπορεί να έχει μεταφερθεί με φυτά ή φυτώρια» σημείωσε.
Η αντιμετώπιση
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου ο κ. Τσόπελας τόνισε ότι θα πρέπει να κοπούν τα «άρρωστα» δέντρα ή τμήματα αυτών και να καούν, να καταστραφούν. Ωστόσο όπως είπε αυτό θα πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, από το Νοέμβριο και μετά.
«Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες να κοπούν και να καταστραφούν τα προσβεβλημένα δέντρα ή τα τμήματα αυτών που φαίνεται ότι έχουν προσβληθεί» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και φάρμακα (χημικά) με τα οποία μπορεί παράλληλα να γίνει και ψεκασμός προκειμένου να καταπολεμηθεί ο μύκητας.
Ο κ. Παναγιώτης Τσόπελας θα επισκεφτεί μέσα στην εβδομάδα τη Νάξο προκειμένου να δει και να παρατηρήσει τους κέδρους από κοντά, ώστε να βγάλει ακριβή συμπεράσματα και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιστήμονες να αποφασιστεί ο τρόπος δράσης ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.
Πάντως αυτό που υπογράμμισε είναι ότι η εξέλιξη της «ασθένειας» δεν είναι γρήγορη, άρα υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπιση της πάντα με μελέτη, προσοχή και ειδικούς κανόνες.
«Εάν είναι ο συγκεκριμένος μύκητας -που όπως όλα δείχνουν πρόκειται για Phomopsis juniperovora- θέλει μήνες ή ακόμα και χρόνια για να αναπτυχθεί άρα δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός.
Τι γίνεται στη Νάξο
Ωστόσο στη Νάξο, εν αναμονή της επίσκεψης του κ. Τσόπελα, γίνονται συντονισμένες ενέργειες μεταξύ του Δασονομείου, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του επαρχείου και των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου. Συγκεκριμένα, προχωρά σύσταση Επιτροπής αποτελούμενης από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα είναι σε ετοιμότητα για δράση αμέσως μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν την αφαίρεση των ξερών κλαδιών ή δέντρων ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια χρειαστεί ώστε να σωθούν οι κέδροι.