«Αμοργόραμα»: Το όραμα των επαγγελματιών ψαράδων της Αμοργού για βιώσιμη αλιεία και προστασία των αποθεμάτων της

Newsroom
05/03/2021 14:47
 
 
 

 

Καθαρές ακτές, περισσότερα ψάρια, υγιές περιβάλλον. Στις τρεις αυτές φράσεις συνοψίζονται οι στόχοι που θέλει να επιτύχει το Αμοργόραμα, το πρόγραμμα του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού, οι οποίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν με βιώσιμο τρόπο την ολοένα αυξανόμενη ρύπανση των ακτών από τα πλαστικά και την υπεραλίευση στο Αιγαίο.

Το Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις συλλογής σκουπιδιών από βόρειες παραλίες της Αμοργού με τη συμμετοχή εθελοντών, ενώ οι επόμενες δράσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ψαράδες, οι δύο αυτοί μήνες θεωρούνται οι πιο παραγωγικοί για τα περισσότερα είδη ψαριών, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ και δεκαετίες ο κύκλος αναπαραγωγής τους κλονίζεται και οι πληθυσμοί μειώνονται δραματικά λόγω του τεράστιου προβλήματος που δημιουργεί στο οικοσύστημα η ρύπανση από τα πλαστικά. Γι’ αυτό και οι ψαράδες της Αμοργού θέλουν να απέχουν συνειδητά τους μήνες Απρίλη και Μάη από την αλιεία και να στραφούν στη συλλογή σκουπιδιών από τις παραλίες της Αμοργού που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Για να επιτευχθεί, όμως, αυτή η εναλλακτική χρήση των καϊκιών πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι πιθανοί τρόποι σύμπραξης με την τοπική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση πόρων τόσο από ευρωπαϊκά/ελληνικά προγράμματα όσο κι από την κοινωνία των πολιτών.

Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι και η καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης που μόλις ξεκίνησε, στο πλαίσιο οικονομικής στήριξης των 40 επαγγελματιών αλιέων της Αμοργού που θα διαθέσουν τα καΐκια τους για τον καθαρισμό των παραλιών, επ’ ωφελεία του οικοσυστήματος, αλλά και εξασφάλισης της ενασχόλησης τους με την αλιεία.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης κάνοντας κλικ: εδώ

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook

(Visited 104 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*