Επίκαιρη Ερώτηση Αρσένη για τις ανεμογεννήτριες σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων

Newsroom
29/06/2021 13:55
 
 
 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα «Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος, ανεμογεννήτριες παρά την ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας;» κατέθεσε ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης.

Με την ερώτηση, ο βουλευτής ζητά να μάθει από τον αρμόδιο Υπουργό για το αν δεσμεύεται να σταματήσει την περαιτέρω έκδοση αδειών αιολικών σε Αμοργό, Κίμωλο, Κύθηρα, Σίκινο και Τήνο, νησιά τα οποία έχουν ενταχθεί στα «7 Υπό Απειλή Μνημεία και Περιοχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021» λόγω των βιομηχανικών αιολικών πάρκων.

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

Η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Σίκινος και η Τήνος βρίσκονται ανάμεσα στα 5 νησιά για τα οποία πρόσφατα η Europa Nostra, η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, και ο εταίρος της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα ανακήρυξε ως ένα από τα 7 «Υπό Απειλή Μνημεία και Περιοχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021».

«Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, αντί να το διαφυλάσσει με κάθε τρόπο, ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.

Κατά την ανακήρυξη των 5 νησιών στα 7 ευρωπαϊκά μνημεία σε κίνδυνο η Ευρωπαία Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε ότι «με την πρωτοβουλία αναδεικνύουμε την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά που κινδυνεύει».

Σύμφωνα με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ υπάρχει ενεργή «Αίτηση σε αξιολόγηση» για έργο Ισχύος 1,05 GW σε διάφορους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, ανάμεσά τους της Αμοργού, Σικίνου, Κιμώλου-Πολυαίγου. Επιπλέον, για την Αμοργό προβλέπονται δεκάδες Α/Γ στις κορυφογραμμές, με τις περισσότερες να βρίσκονται μαζεμένες στο ΒΑ άκρο, εντός του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Βεβαίωση παραγωγού έχει δοθεί από τη ΡΑΕ για ακόμη ένα σύμπλεγμα 138 Α/Γ (317,5 MW) μαζί με άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πάνω από τα Κατάπολα, δίπλα στη Χώρα και πάνω από την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Για τα νησιά Τήνος και Κύθηρα – για τα οποία έχω αναφερθεί στην ολομέλεια με ξεχωριστές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις – έχουν ήδη εκδοθεί άδεια εγκατάστασης για 3 Α/Γ, άδεια παραγωγής για 15 Α/Γ και άδεια παραγωγής 46 Α/Γ αντίστοιχα.

Ερωτάται o κ. Υπουργός:
1.Δεσμεύεται να σταματήσει την περαιτέρω έκδοση αδειών αιολικών στα 5 προστατευόμενα νησιά μετά την ένταξή τους στα «7 Υπό Απειλή Μνημεία και Περιοχές Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021» λόγω των βιομηχανικών αιολικών πάρκων;

2. Με ποιον τρόπο έχει σεβαστεί την υπ’ αριθμόν 154/2019 ομόφωνη Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου της από 26.11.2019 συνεδρίασης για αναστολή αδειοδοτήσεων και εργασιών για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών μέχρι να υπάρξει νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο αλλά και τις σχετικές Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων;

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*