Πρόταση Κόνσολα για μηδενικό ΦΠΑ στην ενδονησιωτική συγκοινωνία

Newsroom
16/12/2021 15:34
 
 
 

Την πρόταση θέσπισης μηδενικού ΦΠΑ στην ενδονησιωτική συγκοινωνία κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής ο Πρόεδρος της και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, η παραπάνω πρόταση μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού η πρόσφατη απόφαση του Ecofin δίνει μία επιπλέον δυνατότητα για την εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή χαμηλότερου του 5% ή και εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών όπως τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό και αναπηρικό εξοπλισμό, βιβλία και μεταφορές.

Επιπλέον, τόνισε ότι η ενδονησιωτική επικοινωνία αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα για τα μικρά νησιά και τους κατοίκους τους, που αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα νησιά για τη διεκπεραίωση υποθέσεων ή για θέματα υγείας.

Αναλύοντας την πρότασή του, ο κ. Κόνσολας επισήμανε:

«Η θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στην ενδονησιωτική συγκοινωνία θα μειώσει το κόστος μεταφοράς για τους ανθρώπους στα μικρά νησιά, ενώ θα δημιουργήσει και αναπτυξιακές προοπτικές με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος σε αυτά τα νησιά, αφού τουρίστες σε μεγαλύτερα νησιά θα μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους σε ένα μικρότερο νησί, με χαμηλό μεταφορικό κόστος.

Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από παράλληλες δραστηριότητες θα υπερκαλύψουν το δημοσιονομικό κόστος από την επιβολή μηδενικού ΦΠΑ στις ενδονησιωτικές μεταφορές, που έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλό».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος και η Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Καλύβα, προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές και τους προσκεκλημένους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και ενώσεων, για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συμφώνησαν ότι για πρώτη φορά, σε ένα θεσμικό, νομοθετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται ξεκάθαρα το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε μόνιμη βάση.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*