Οι δήμοι θέλουν τα «ορφανά» ακίνητα του Κτηματολογίου για κοινωνική στεγαστική πολιτική

Newsroom
17/12/2021 14:40
 
 
 

 

Να περιέλθουν στους δήμους όλα «τα ορφανά ακίνητα, αλλά και εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα, έχουν χαθεί οι κληρονόμοι και δυστυχώς αν δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο» ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα η «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που διοργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Heinrich Boell, τόνισε ότι οι δήμοι θα αξιοποιήσουν αυτά τα ακίνητα για τον σκοπό αυτό ενώ οι φορείς του δημοσίου που έχουν ήδη στην κατοχή τους «μερικές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, απλά θα αποκτήσουν μερικά ακόμη».

Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, η ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

Επίσης, παρουσιάστηκαν μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα που έχουν ολοκληρωθεί στην Θεσσαλονίκη και στην Νάουσα, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για μια ολιστική απάντηση στην πρόκληση που επηρεάζουν όλο και πιο διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας μας, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδεικνύεται καίριας σημασίας στη χάραξη στεγαστικής πολιτικής και στην υλοποίηση συναφών δράσεων και παρεμβάσεων.

Ο κ. Παπαστεργίου, υπογράμμισε την ετοιμότητα της Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει αυτά τα ακίνητα.«Οι δήμοι είναι δεδομένο ότι θα βρουν τι να τα κάνουν, θα βρουν τους πόρους και τα προγράμματα να τα αξιοποιήσουν, θα βρουν τους πόρους να τα φτιάξουν», είπε συγκεκριμένα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για τη δημιουργία νέας γενιάς επισφαλώς στεγασμένων ή εν δυνάμει αστέγων, που λόγω της οικονομικής κρίσης, του αυξημένου κόστους ζωής ή του αυξημένου ενεργειακού κόστους, συναντώνται τακτικότερα πλέον στα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και φωνές και ας επιμείνουμε στο κράτος ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύση. Η Αυτοδιοίκηση είναι η ίδια η λύση και η λύση είναι αυτή. Όλα αυτά τα ακίνητα που θα χαθούν ή θα ξεχαστούν ή θα είναι απλά μια ακόμη εγγραφή σε μια βάση δεδομένων ξεχασμένων ή αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, να περιέλθουν στον κάθε Δήμο, να γίνουν ακίνητα του Δήμου τα οποία θα απαντήσουν στην εκτεταμένη ανάγκη για κοινωνική στέγαση, θα στεγάσουν ανθρώπους οι οποίοι γυρνούν χωρίς στέγη».

Εθνικό στρατηγικό και θεσμικό πλαίσιο για το τεράστιο αυτό κοινωνικό-οικονομικό ζήτημα , ζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, αντιπρόεδρος ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, που μίλησε επίσης στην ημερίδα, επαναφέροντας επίσης και το αίτημα της τράπεζας γης.

«Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξασφάλιση του δικαιώματος στην στέγαση είναι σημαντικός και θα πρέπει να αναδειχθεί σε κεντρικό» είπε, για να επισημάνει ότι «προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα εθνικό στρατηγικό και θεσμικό πλαίσιο».

Ο κ.Δανιηλίδης υπογράμμισε επίσης ότι «αυτά που για την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένουν κεκτημένα, για μας είναι ακόμη ζητούμενα. Και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε αποδείξει ότι δεν αποφεύγουμε ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά αντίθετα διεκδικούμε για να υπηρετήσουμε την κοινωνία αποτελεσματικότερα».

Ο πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ, τόνισε ότι «σε εθνικό επίπεδο, οι στρατηγικές για την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας οφείλουν να περιλαμβάνουν την αυτοδιοίκηση ως βασικό εταίρο στη διαμόρφωση και ανάπτυξη των σχετικών πολιτικών, να διαμορφώνουν την αυτοδιοίκηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Επίσης σημείωσε ότι «μια εθνική πολιτική για την προσιτή και κοινωνική κατοικία οφείλει αντίστοιχα να ξεκινήσει από τη διάγνωση αναγκών σε τοπικό επίπεδο και την αντίστοιχη διαμόρφωση προτάσεων» και πρόσθεσε :
«Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε υπερήφανοι που αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την κοινωνική προσιτή κατοικία. Μπαίνουμε μπροστά για να ξελασπώσουμε τη χώρα γιατί το μηδενικό απόθεμα κοινωνικής κατοικίας την εκθέτει ιδιαίτερα» υπογράμμισε.

Και εξέφρασε την ελπίδα «το κεντρικό κράτος να ‘‘πατήσει’’ στις πλάτες μας για να βρεθεί λύση στην ανάγκη αξιοπρεπούς και ποιοτικής κατοικίας για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αστεγίας».

 

Πηγή: news-ta.gr

(Visited 193 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*