Νίκος Συρμαλένιος: «Ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων»

Newsroom
17/12/2021 16:57
 
 
 

Ομιλία του βουλευτή για τον Προϋπολογισμό 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ στηρίζεται σε δύο μεγάλες αβεβαιότητες. Η πρώτη αβεβαιότητα είναι ότι νομίζει -μέσα από τις διατυπώσεις του- ότι η πανδημία τελειώνει στις 31/12/2021, ενώ βρισκόμαστε στην κορυφή του τέταρτου κύματος της πανδημίας και η δεύτερη ότι θεωρεί πως θα τελειώσει γρήγορα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Η ακρίβεια καλπάζει και η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι παρούσα και θα συνεχίζεται. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα τον Προϋπολογισμό.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, αναπαράγει ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο μας οδήγησε το 2010 στη χρεοκοπία, διαμορφώνει μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, αναβιώνει το πελατειακό κράτος της αδιαφάνειας και καταρρακώνει το κοινωνικό κράτος.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι πάντα μια κορυφαία συζήτηση που συμβαίνει στη Βουλή και μέσα από αυτή διαφαίνεται και αποτυπώνεται και η κορυφαία πολιτική και στρατηγική που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι, λοιπόν, θα πω ότι και με τον παρόντα Προϋπολογισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα η φιλοσοφία, η πολιτική και η λογική της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μια καθαρά νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτική, που διευρύνει τις ανισότητες, συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος και καθηλώνει τον κόσμο της εργασίας.

Ταυτόχρονα, αυτός ο Προϋπολογισμός στηρίζεται σε αυτό που είπε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε δύο μεγάλες αβεβαιότητες. Τον κάνουν υπεραισιόδοξο. Η πρώτη αβεβαιότητα είναι ότι νομίζει -μέσα από τις διατυπώσεις του- ότι η πανδημία τελειώνει στις 31/12/2021, ενώ βρισκόμαστε στην κορυφή του τέταρτου κύματος της πανδημίας και ενώ τα νούμερα, δυστυχώς –και δεν είναι λαϊκισμός αυτός, είναι μια πραγματικότητα- των θανάτων και των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τις μεταλλάξεις κ.λπ., δείχνουν ότι η πανδημία δυστυχώς για όλο τον πλανήτη και για τη χώρα είναι μπροστά μας.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται και η αποκαλυπτική μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία βγάζει ψεύτη τον Πρωθυπουργό. Την 1η Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός μας έλεγε: «Να πείτε εσείς ξεκάθαρα, από αυτό εδώ το Βήμα, αν έχετε σημάδια ότι πέθαναν άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ποια είναι η επικινδυνότητα ή όχι».

Και όχι μόνο αυτό. Διαχειρίζεστε την πανδημία με μειωμένες δαπάνες για την υγεία: 800 εκατομμύρια κρατική ενίσχυση και άλλα 280 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μείον, όσους αστερίσκους και αν βάζετε στα 600 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα διατεθούν, εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Και ένα δεύτερο στοιχείο για την υπεραισιοδοξία σας είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Η ακρίβεια καλπάζει και η ενεργειακή κρίση -όπως λένε και στον εγχώριο και στο διεθνή Τύπο, διαβάστε οικονομικές εφημερίδες- δεν ήρθε για να φύγει γρήγορα, δυστυχώς. Τα στοιχεία και από τη Γαλλία και από τη Γερμανία μάς δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίζεται.

Στη βάση αυτή, λοιπόν, εσείς δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο μέσα στον Προϋπολογισμό του 2022. Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας μας είπε στις Επιτροπές ότι τελικά δεν μας λέτε τα δικά σας μέτρα πώς αποτυπώνονται και τι κονδύλι προβλέπουν.

Και σας το επαναλαμβάνουμε σήμερα ότι οι προτάσεις οι δικές μας είναι πολύ συγκεκριμένες, πολύ κοστολογημένες και φθάνουν σε ένα ύψος 4,8 δισεκατομμύρια. Οι προτάσεις μας είναι πολύ συγκεκριμένες. Θα τις πω επιγραμματικά, γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης προχώρησαν μέσα στην πανδημία σε αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Θα σας κάνω μια μικρή σύγκριση. Η Κυβέρνησή σας 2%, 13 ευρώ το μήνα, στην Ισπανία από τα 660 πάμε στα 705 ευρώ, με μια άλλη κυβέρνηση, βεβαίως.

Μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερη πρόταση, έλεγχος του καρτέλ στην ενέργεια που διαμορφώνει τη χονδρεμπορική τιμή.

Τρίτη πρόταση, διαγραφή του πανδημικού χρέους.

Τέταρτη πρόταση, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως 40.000 ευρώ.

Πέμπτη πρόταση, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Μιλάτε για ΑΕΠ που αυξάνεται στο 6,9% το 2021 και στο 4,5% στο 2022. Πρόκειται φυσικά για ανάκαμψη και αν συμπεριλάβουμε και το 2022, για αναιμική ανάπτυξη, για να χρησιμοποιήσω έναν δικό σας όρο όταν ήσασταν Αντιπολίτευση και μιλούσατε για τους δικούς μας ρυθμούς ανάπτυξης. Εγώ λέω καλοδεχούμενη ανάπτυξη.

Όμως, το πρόβλημα και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Σε ποιο αναπτυξιακό μοντέλο, σε πιο παραγωγικό μοντέλο εντάσσεται αυτή η ανάπτυξη; Η μέχρι τώρα πολιτική σας σε όλα τα νομοθετήματα -είτε αφορούν στρατηγικές μελέτες, είτε αφορούν χωροταξικό σχεδιασμό, είτε αφορούν εργασιακές σχέσεις, είτε αφορούν αναπτυξιακό νόμο- είναι μια πολιτική που στηρίζει εγχώρια και ξένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και πολυεθνικούς ομίλους και εκεί βασίζετε την όλη ανάπτυξη, σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.

Λέω –και καταλήγω- λοιπόν ότι απέναντι σε αυτό το μοντέλο που καθορίζουν οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, εμείς αντιπαρατάσσουμε το μοντέλο της κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στο βιώσιμο τουρισμό, με έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας, στις νεοφυείς επιχειρήσεις, με σχέδιο ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης.

Επίσης, ένα στοιχείο υπεραισιοδοξίας το οποίο έχετε καταγράψει στον Προϋπολογισμό, είναι το εξής: Λέτε ότι θα έχουμε αυξημένα έσοδα από φόρους 3,5 δισεκατομμύρια και λέτε ότι αυτά θα προκύψουν από την ανάπτυξη. Βεβαίως, ένα μέρος θα προκύψει από τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ξεχνάτε ότι τώρα πρέπει να πληρωθεί ο λογαριασμός δύο χρόνων, που αναβάλλονταν οι υποχρεώσεις των μικρών επιχειρήσεων, των μισθωτών και όλων των άλλων στρωμάτων. Θα έχουν τη δυνατότητα αυτά τα στρώματα να πληρώσουν; Θα εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, όταν βλέπουμε ότι μεγαλώνει το ιδιωτικό χρέος; Μόνο το τελευταίο εννιάμηνο μεγάλωσε κατά 4,5 δισεκατομμύρια.

Επειδή ο χρόνος τελειώνει, δεν θέλω να μιλήσω για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα μοιραστεί με τα κριτήρια που είπα, υπέρ των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, ούτε για το Σύμφωνο Σταθερότητας, του οποίου δεν ξέρουμε ποια είναι η πολιτική σας.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γίνεται μια πολύ μεγάλη και κρίσιμη συζήτηση. Τι θέσεις έχετε εσείς απέναντι σε αυτά τα ζητήματα; Έχετε θέσεις υπέρ ενός συμφώνου ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής ή έχετε θέση υπέρ ενός συμφώνου που κατοχυρώνει τη λιτότητα προς όλους τους λαούς, με κύρια θύματα τις χώρες του Νότου;

Κλείνοντας, ο Προϋπολογισμός του 2022 εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, αναπαράγει ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο μας οδήγησε το 2010 στη χρεοκοπία, διαμορφώνει μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, αναβιώνει το πελατειακό κράτος της αδιαφάνειας και καταρρακώνει το κοινωνικό κράτος.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή, μια νέα προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να ανατάξει τη χώρα προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.».

(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*