Φ. Φόρτωμας: «Στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση του τρόπου αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών»

Newsroom
23/02/2022 11:11
 
 
 

 

Δύο σχέδια νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατατέθηκαν στη Βουλή. Πρόκειται για την Κύρωση δύο Διεθνών Συμβάσεων μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, αναφορικά με τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων που εισήχθη καταρχήν προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με εισηγητή τον Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππο Φόρτωμα.

Στην εισήγησή του ο κ. Φόρτωμας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλοβοήθειας και στήριξης μεταξύ των χωρών, μέσω της ανταλλαγής πείρας και πληροφοριών και της κατάλληλης εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εμπλουτισμού των μέσων διάσωσης και παροχής βοήθειας, σε μία εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές φορές δύσκολα διαχειρίσιμες και ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν όλο και πιο συχνή την εμφάνισή τους.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε πως οι προς Κύρωση Συμφωνίες προσβλέπουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, στην ανταλλαγή πληροφοριών για την έγκαιρη αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής και στην αμοιβαία συνδρομή για την εξάλειψη των συνεπειών της. Με σαφές πλαίσιο αναφορικά με τη διέλευση αεροσκαφών και τις άδειες εισόδου, με τη σύσταση Μόνιμης Μεικτής Επιτροπής για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και με ειδικότερες ρυθμίσεις για θέματα αποζημιώσεων.

«Με τις Συμβάσεις που συζητάμε σήμερα, μπαίνουν γερά θεμέλια για μία αγαστή συνεργασία με τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν όλες τις χώρες του κόσμου οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Μόνο με την ενεργή υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, παράλληλα με τις εθνικές προσπάθειες προσαρμογής στις προκλήσεις που έρχονται, μπορούμε να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος του λαού μας και της κοινωνίας μας» είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Φόρτωμας.

Δείτε την ομιλία του κ. Φόρτωμα

 

(Visited 82 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*