Νίκος Συρμαλένιος: «S.O.S. εκπέμπουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο κατώφλι της νέας τουριστικής περιόδου»

Newsroom
15/03/2022 19:21
 
 
 

 

Eρώτηση με θέμα τα προβλήματα του κλάδου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με ανεπαρκείς για την επίλυσή τους τις λύσεις που έχει προωθήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνυπέγραψε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, με την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των ανατιμήσεων να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το σύνολο των Ελλήνων αυτή τη χρονική στιγμή, οικογενειών και των επιχειρήσεων, οι τουριστικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Ζητούν την λήψη μέτρων στοχευμένης ενίσχυσης και διευκόλυνσης, καθώς οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες είναι αδύνατο να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κύμα αυξήσεων στην ενέργεια μετά από 2 χρόνια πανδημίας και περιορισμένης τουριστικής κινητικότητας, και χωρίς τις απαραίτητες ενισχύσεις κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό «λουκέτο».

Τα μισά και πλέον ξενοδοχεία της ελληνικής περιφέρειας έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τα κονδύλια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς οι προϋποθέσεις ευνοούν κυρίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αφήνοντας εκτός τις υπόλοιπες κατηγορίες τουριστικών υποδομών που χρήζουν βελτίωσης. Το μέτρο αυτό είναι χωρίς λογική, στις δε επιδοτήσεις, τονίζουν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, είναι αναγκαίο να ενταχθούν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τόσο για επισκευές όσο και για ίδρυση και επέκταση, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διοχετευθούν τα κονδύλια ορθά και αναλογικά, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι πολλές μονάδες στην ελληνική περιφέρεια είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους με σημαντικές ανάγκες ενίσχυσης.

Στο κατώφλι της έναρξης της νέας θερινής τουριστικής περιόδου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς έμπρακτη ενίσχυση εκ μέρους της κυβέρνησης, παλεύοντας να κρατηθούν όρθιες εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και συνεχών ανατιμήσεων. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι για άλλη μια φορά έβαλαν «πλάτη» στην οικονομία της χώρας, ακόμα περιμένουν την καταβολή των πληρωμών για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα, και παρά την διαβεβαίωση που είχαν ότι θα πληρώνονται από τον επόμενο μήνα της έκδοσης του τιμολογίου, συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι, εισπράττοντας για 7 μήνες μόνο υποσχέσεις.

Άλυτο παραμένει για τους ξενοδόχους το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων, με τους εκπροσώπους να επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων στοχευμένης ενίσχυσης και διευκόλυνσης για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Τέλος, οι ξενοδόχοι σήμερα συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», εξαιτίας της αδικαιολόγητης κυβερνητικής κωλυσιεργίας, και παρά τις επανηλειμμένες παρεμβάσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου που το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προχωρήσει για την άμεση αποπληρωμή των κονδυλίων του προγράμματος.

(Visited 62 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*