Φίλιππος Φόρτωμας: «Στρατηγική αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού ως ανταγωνιστικό διεθνές πλεονέκτημα»

Newsroom
19/04/2022 16:55
 
 
 

 

Για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη δραστηριότητα των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ως εισηγητής της πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».

Οκ. Φόρτωμας αναφέρθηκε στις καινοτομίες που εισάγει το παρόν νομοσχέδιο, όπως η θέσπιση ψηφιακών εργαλείων, η ασφάλιση και στελέχωση των πληρωμάτων των σκαφών, η θέσπιση των emptyruns, η δυνατότητα εκναύλωσης μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, αλλά και η δυνατότητα εκναύλωσης από πολλούς ναυλωτές. Επιπλέον, τόνισε ότι πλέον θα επιδοτείται και το δεύτερο ταξίδι πρακτικής των σπουδαστών Α.Ε.Ν., ενώ έκανε γνωστή και τη θέσπιση έκπτωσης ναύλου και στα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, «δύο ρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα γίνονται πράξη» όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έκανε ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, δυνάμει του οποίου αίρεται το cabotage για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής άνω των 35μ., υπό ξένη σημαία, ενώ τόνισε ότι η άρση αυτή θα συνδράμει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων της χώρας, αλλά και στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα καλύτερα του κόσμου».

Τέλος, ο βουλευτής έκανε ιδιαίτερη μνεία στις νομοτεχνικές βελτιώσεις, βάσει των οποίων ρυθμίζονται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού εμπορικών και γεωργικών επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη διάταξη, με την οποία, με ευθύνητου Υπουργείου Ναυτιλίας και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θεσπίζεται οικονομική ενίσχυση για τον πρωτογενή τομέα στις νησιωτικές περιοχές. Το ποσό θα είναι ακατάσχετο και η παρούσα ρύθμιση θα δώσει μεγάλη ανάσα στους κτηνοτρόφους των νησιών μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ώστε το yachting να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Το παρόν νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις ενός ολιστικού σχεδίου για την αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα του yachting στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό να το καταστήσουμε φορέα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος διεθνώς. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκσυγχρονίζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αναδιαμορφώνοντάς το σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και με μοναδικό γνώμονα την ενίσχυσητου θαλάσσιου τουρισμού, με όρους απασχόλησης και εισοδήματος» δήλωσε σχετικά ο κ. Φόρτωμας.

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας του κ. Φόρτωμα

(Visited 72 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*