Η Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ για την ελληνοαμερικανική συμφωνία: «Μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής»

Newsroom
12/05/2022 11:16
 
 
 

 

«Κατάπτυστη επιθετική συμφωνία» χαρακτηρίζει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία η Κομματική Οργάνωση (Κ.Ο.) Νάξου του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε «ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι η συμφωνία αυτή «στοχοποιεί» τη χώρα μας και τη βάζει σε θέση «πρωτοπαλίκαρου» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, γεγονός που θέτει τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Γι’ αυτό και η Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ ζητά:
* να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, με στόχο να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες,

*να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα,

*να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό,

*να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από πολεμικά σχέδια και σενάρια, αλλά κι από τις δολοφονικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τον ίδιο τον λαό στην εξουσία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η ελληνοαμερικανική «αμυντική» συμφωνία, που καταθέτει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι στην πραγματικότητα μια κατάπτυστη επιθετική συμφωνία, η οποία μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που κλιμακώνεται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία.

Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, προβλέποντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών και άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, με τη λίστα να περιλαμβάνει τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τον Βόλο, το Λιτόχωρο, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων στην επικράτεια.

Όλες αυτές οι υποδομές -όπως εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ- αξιοποιούνται ως πολεμικά προγεφυρώματα, για την προώθηση και μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της πολεμικής στρατιωτικής συγκέντρωσης δυνάμεων που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία και της πιθανότητας κλιμάκωσης και επέκτασής του.

Ο ρόλος που επιτελούν αυτές οι υποδομές έχει επανειλημμένα «στοχοποιηθεί» από την πλευρά της Ρωσίας, γεγονός που αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους, που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό, μέσω τέτοιων συμφωνιών που κυριολεκτικά βάζουν τη χώρα στο «στόμα του λύκου».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που αναλαμβάνει να επικυρώσει αυτή την επικίνδυνη Συμφωνία, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν, αναλαμβάνει τεράστιες και ιστορικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Εξίσου μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τις βάσεις για αυτή τη Συμφωνία, μέσω του «Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ», εγκαινιάζοντας τις παραπάνω υποδομές, όπως και των άλλων κομμάτων π.χ. ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαρτά την επικύρωση της Συμφωνίας με την εξασφάλιση περισσότερων ανταλλαγμάτων, αποδεικνύει τη στρατηγική του ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Άλλωστε, το διαχρονικό επιχείρημα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι με τον πολλαπλασιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας «θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας» είναι ιστορικά χρεοκοπημένο. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παζαρεύουν με τη «σύμμαχο» Τουρκία με κριτήριο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής. Μετά από δύο μήνες πολέμου, που οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα δουλεύουν «στο φουλ», έχουν καταγραφεί ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας -προφανώς ελληνικής- και με παρουσία Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε ότι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Η Συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί τελικά τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου και για χάρη των δικών του συμφερόντων οι ελληνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν τη στρατιωτική συμφωνία.

Σήμερα, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασής του, ακόμη και με τη χρήση των πιο εξελιγμένων και καταστροφικών όπλων, είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, με στόχο να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από πολεμικά σχέδια και σενάρια, αλλά και από τις δολοφονικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τον ίδιο τον λαό στην εξουσία.

(Visited 62 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.