Νίκος Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως εμπόδιο»

Newsroom
29/07/2022 10:34
 
 
 

 

«Για την Κυβέρνηση της ΝΔ το περιβάλλον και μάλιστα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης δεν αποτελεί οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης, αλλά εμπόδιο το οποίο πρέπει να εξαλείψει». Αυτό υποστήριξε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».»

Όπως τόνισε, τέσσερα στοιχεία του νομοσχεδίου είναι χαρακτηριστικά των προθέσεων της κυβέρνησης:

*Οι αλλαγές και οι επεκτάσεις των δραστηριοτήτων στις χρήσεις γης, ακόμα και σε απόλυτα προστατευόμενες περιοχές.

*Ο προκαθορισμός χρήσεων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura.

*Ο ορισμός της φέρουσας ικανότητας, που – όπως είπε ο κ. Συρμαλένιος – δείχνει την υποκριτική στάση της κυβέρνησης όταν ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση την πολιτική της φέρουσας ικανότητας έχει ακυρώσει «στρατηγικές επενδύσεις», όπως τις βαφτίζει η ΝΔ, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και στην Ίο και στη Μύκονο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

*Η απευθείας πληρωμή των αξιολογητών από τους αξιολογούμενους. «Τι μπορεί να κρύβει και τι τέρατα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η σχέση συναλλαγής μεταξύ αξιολογούμενων και αξιολογητών;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Αναφορικά δε, με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σύμφωνος επί της αρχής, αρκεί να υπάρχουν όροι, όπως το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο 109 που μιλάει για την ασφάλιση των εργατών σμύριδας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει, για να μπορέσουν και αυτή τη χρονιά οι σμυριδεργάτες να αποκτήσουν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα και να το διεκπεραιώσουν. Όμως τόνισε ο κ. Συρμαλένιος: «Αποτελεί εμπαιγμό εκ μέρους της Κυβέρνησης το θέμα της πολιτικής της απέναντι στη σμύριδα. Τα σμυριδωρυχεία για άλλη μια φορά θα μείνουν κλειστά, όπως εδώ και τρία χρόνια. Βάζετε τους σμυριδεργάτες να κάνουν διαλογή στην ήδη εξορυγμένη σμύριδα και πάνω σε αυτά τους δίνετε τα ασφάλιστρα. Ποια είναι η προοπτική, μια ολιστική προοπτική που είχαμε ξεκινήσει εμείς συγκεκριμένα για το σύνολο της ορεινής Νάξου και όχι μόνο εμβαλωματικές λύσεις κάθε χρόνο για τη σμύριδα;».

Το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου

 

(Visited 97 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*