Κοινή δήλωση Συρμαλένιου-Ψυχογιού για τους μετανάστες-πρόσφυγες που βρέθηκαν στη Φολέγανδρο

Newsroom
03/10/2022 15:32
 
 
 

 

«Εύλογα ερωτηματικά» για την υπόθεση των μεταναστών-προσφύγων που βρέθηκαν την Τετάρτη 28/9 στη Φολέγανδρο διατύπωσαν, με κοινή δήλωσή τους, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Ψυχογιός και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Στη δήλωσή τους, οι κ.κ. Ψυχογιός και Συρμαλένιος ζητούν να μάθουν αν θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και το διεθνές δίκαιο για τους συγκεκριμένους μετανάστες – πρόσφυγες, αν θα τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου και ποια θα είναι η τύχη των υπόλοιπων 60 ανθρώπων, που σύμφωνα με δημοσιεύματα επέβαιναν στο ίδιο πλοιάριο, «για τους οποίους όμως υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή», όπως αναφέρουν οι δυο βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, η κοινή δήλωσή τους έχει ως εξής: 

Την Τετάρτη 28/9 εντοπίστηκαν στο Καραβοστάση, στο Κάτεργο και σε άλλες παραλίες της Φολεγάνδρου μετανάστες – πρόσφυγες που κατάφεραν να προσεγγίσουν τις ακτές. Κατά δήλωση του λιμενικού σταθμού του νησιού, όσο και μετέπειτα του Λιμεναρχείου Ίου στην οποία αργά τη νύχτα μεταφέρθηκαν , πρόκειται για 37 άτομα αφγανικής εθνικότητας, οι οποίοι είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά κατά κάποιο τρόπο βρέθηκαν στη Φολέγανδρο.

Σε ό,τι αφορά τους 37 που έχουν περισυλλεγεί, ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, κατά δήλωση των λιμενικών αρχών, με τις οποίες επικοινωνήσαμε, οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προωθήθηκαν προς τον Πειραιά για τα περαιτέρω. Και βεβαίως αυτές τις μέρες η στήριξη τόσο των δύο δήμων Φολεγάνδρου και Ίου, όσο και σημαντικής μερίδας των πολιτών, αλλά και η στάση των τοπικών αρχών κινήθηκε καθολικά στο επίπεδο της ανθρωπιστικής στήριξης και της παροχής σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι η πιστή τήρηση της νομιμότητας με βάση το εθνικό αλλά και το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τους διασωθέντες, το άλλο όμως ζήτημα είναι τα εύλογα και σοβαρά ερωτήματα που απορρέουν σχετικά με την τύχη των 60 περίπου ακόμη ανθρώπων που σύμφωνα με δημοσιεύματα επέβαιναν στο πλοιάριο, μεταξύ τους και πολλά παιδιά και για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους.

Κατά συνέπεια τα εύλογα ερωτήματα είναι: Θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και το διεθνές δίκαιο για τους συγκεκριμένους μετανάστες – πρόσφυγες; Θα τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου; Ποια είναι η τύχη των υπόλοιπων 60, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, για τους οποίους υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή; Γιατί το θέμα αυτό αποσιωπάται από τις αρμόδιες αρχές;

Αυτά είναι λοιπόν τα ερωτήματα στα οποία μέχρι σήμερα δεν μας δόθηκε καμία απάντηση, αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν χωρίς περιστροφές σαφείς απαντήσεις, διότι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της Χώρας.

 

(Visited 46 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.