Ν. Συρμαλένιος: «Ειδυλλιακή η εικόνα του Νοσοκομείου Σύρου σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη»

Newsroom
08/11/2022 13:24
 
 
 

Η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Άμεση ανάγκη στήριξης του Νοσοκομείου Σύρου και έκτακτες διακομιδές» που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος συζητήθηκε χθες στη Βουλή, παρουσία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο κ. Συρμαλένιος μετέφερε την «κραυγή» αγωνίας των πολιτών της Σύρου που πρόσφατα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για να υπερασπιστούν το νοσοκομείο του νησιού, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση ενίσχυσή του με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, καθώς και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Όσον αφορά στις διακομιδές έκτακτων περιστατικών στο Γ.Ν. Σύρου, κυρίως από τα μικρότερα νησιά κι από τις Δυτικές Κυκλάδες, ο βουλευτής τις χαρακτήρισε «προβληματικές έως επικίνδυνες», ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία της Βάσης Αεροδιακομιδών, την οποία ίδρυσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι «θα πρέπει να προχωρήσει επιτέλους ένας σχεδιασμός για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σύρου, με εξειδικευμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ως Νομαρχιακό Νοσοκομείο, να ενισχυθεί η Καρδιολογική Μονάδα και να υπάρξει και δυνατότητα για επεμβατική καρδιολογία. Ερώτημα παραμένει εάν, μέχρι να ενισχυθεί το Νοσοκομείο, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η Σύρος ως ενδιάμεσος σταθμός των διακομιδών, με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

 

Η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου

«Εγώ φέρνω σήμερα στη Βουλή, κύριε Υπουργέ, ένα θέμα το οποίο το γνωρίζετε, είχαμε κάνει και επίσκεψη στο γραφείο σας στα τέλη Μαΐου με αντιπροσωπεία Βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα.

Φέρνουμε, λοιπόν, σήμερα στη Βουλή τη φωνή χιλιάδων Κυκλαδιτών που όσο περνά ο καιρός βλέπουν το νομαρχιακό τους νοσοκομείο, το Νοσοκομείο της Σύρου, της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και της πρωτεύουσας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να υποβαθμίζεται.

Πριν από δέκα περίπου μέρες έγινε στην Ερμούπολη της Σύρου και στο λιμάνι κάτω, μια πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση, πορεία από εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, πολίτες, οι οποίοι κατέβηκαν για να υπερασπίσουν το νοσοκομείο τους ως μια ύστατη προσπάθεια να ακουστούν από την πολιτική ηγεσία στο ότι πρέπει επιτέλους αυτό το νοσοκομείο να ενισχυθεί άμεσα, τόσο με προσωπικό, γιατρούς και λοιπό προσωπικό όσο και με εξοπλιστικά μέσα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς ως νοσοκομείο.

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα από τότε που ήρθαμε στο γραφείο σας. Θα αναφέρω στη δευτερολογία μου κάποια πράγματα περαιτέρω, για να μην καταναλώσω τον χρόνο της πρωτολογίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια υποβάθμιση και απαξίωση του Νοσοκομείου της Σύρου. Οι διακομιδές των έκτακτων περιστατικών που περνούν από το Νοσοκομείο της Σύρου, κυρίως από τα μικρότερα νησιά και από τις Δυτικές Κυκλάδες, γίνονται προβληματικές έως επικίνδυνες και με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται και η σημασία της Βάσης αεροδιακομιδών, την οποία ιδρύσαμε εμείς, ως Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2016.

Έχω μαζί μου ένα υπόμνημα οκτακοσίων ογδόντα έξι κατοίκων της Σερίφου, ένα μικρό νησί των Δυτικών Κυκλάδων, όπου φωνάζουν και αγωνιούν, διότι, όταν τους τυχαίνει ένα έκτακτο περιστατικό, τους πάνε στη Σύρο και εκεί χάνουν χρόνο, γιατί χρησιμοποιείται το Νοσοκομείο της Σύρου ως ενδιάμεσος σταθμός για να πάνε μετά στην Αθήνα, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του το Νοσοκομείο. Είχαμε, δυστυχώς και θάνατο.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση, διαμαρτύρονται και ζητούν να γίνει κάτι. Άρα, τα ερωτήματα είναι δύο, για να τελειώνω την πρωτολογία: Πρώτον, αν θα προχωρήσει επιτέλους ένας σχεδιασμός για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σύρου, με εξειδικευμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ως Νομαρχιακό Νοσοκομείο, εάν θα ενισχυθεί η Καρδιολογική Μονάδα και θα υπάρξει και επεμβατική καρδιολογία. Διότι δεν κάνεις τίποτα αν διαπιστώσεις έμφραγμα και δεν μπορείς να το λύσεις και στέλνεις τον άνθρωπο στην Αθήνα. Αυτό είναι το ένα ερώτημα που αφορά συνολικά στο Νοσοκομείο.

Το άλλο είναι αν μέχρι να ενισχυθεί το Νοσοκομείο θα χρησιμοποιείται η Σύρος ως ενδιάμεσος σταθμός των διακομιδών, με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα και καίρια ερωτήματα, τα οποία πρωταρχικά και κυριαρχικά απασχολούν τους Κυκλαδίτες.».

 

Η δευτερολογία του Νίκου Συρμαλένιου

«Κύριε Υπουργέ, εσείς παρουσιάσατε τώρα μια εικόνα «κοσμογονίας» για το Νοσοκομείο της Σύρου, μας λέτε ότι όλα βαίνουν καλώς, μιλάτε για περισσότερο προσωπικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και τα λοιπά. Αν ήταν έτσι όμως, τότε γιατί όλος αυτός ο κόσμος, και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και ο πληθυσμός της Σύρου και των άλλων νησιών, βρίσκονται σε αυτή την αναστάτωση; Απλώς για αντιπολιτευτικούς λόγους; Είναι δυνατόν;

Εγώ, κύριε Υπουργέ, έχω τα εξής στοιχεία. Στη χειρουργική κλινική σήμερα δεν υπάρχει διευθυντής. Τις εφημερίες εκτελούν οι αγροτικοί γιατροί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διευθυντής, αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να ειδικευθούν στη χειρουργική κλινική. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω.

Επίσης, η καρδιολογική κλινική μένει χωρίς διευθυντή στο τέλος του χρόνου. Λειτουργεί σήμερα με δύο «δανεικούς» καρδιολόγους από τη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Είπατε ότι έχει διοριστεί προϊστάμενος στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Βεβαίως έχει διοριστεί και νομίζω ότι είναι γυναίκα, είναι προϊσταμένη. Όμως, η γυναίκα αυτή έχει μείνει μόνη της. Δεν λειτουργεί η μονάδα αυξημένης φροντίδας, διότι οι δύο καρδιολόγοι -για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η καρδιολογική κλινική- έχουν μετατοπιστεί, έχουν μετακινηθεί στην καρδιολογική κλινική. Επομένως, δεν υπάρχει μονάδα αυξημένης φροντίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τώρα, σ” ό,τι αφορά τα στοιχεία τα οποία εσείς μου είπατε, να σας πω τα εξής. Εγώ έχω στοιχεία τα οποία μου λένε ότι από το 2011 έχουμε εξήντα δύο συνταξιοδοτήσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 οι συνταξιοδοτήσεις θα γίνουν εξήντα επτά και έχουμε μόνο δεκαεπτά μόνιμες προσλήψεις. Οι κενές θέσεις σήμερα είναι εκατόν πέντε. Εσείς παρουσιάσατε ότι πλέον όχι μόνο δεν υπάρχουν κενές θέσεις, αλλά ότι υπάρχουν πάνω από τριακόσια άτομα τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Η Παιδιατρική Κλινική έχει γιατρούς, αλλά δεν έχει νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Μακάρι στην προκήρυξη να προβλέπεται θέση νοσηλευτών. Ξέρετε, όμως, πολύ καλά -γιατί μας είχατε πει και για τη Σύρο και για τη Νάξο ότι τα δύο νοσοκομεία αυτά είναι διασυνδεδεμένα- ότι κακώς αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι διασυνδεδεμένα. Θα έπρεπε να αυτονομηθούν, διότι και η Νάξος είναι ένα πολύ μεγάλο νησί που έχει γύρω της άλλα μικρότερα νησιά και θα έπρεπε το νοσοκομείο της να ενισχυθεί -που κι αυτό αποδυναμώνεται καθημερινά-, όπως και το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Όμως, δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε αυτό.

Να σας πω, επίσης, ότι στο Κέντρο Υγείας της Τήνου που απέχει μισή ώρα με το πλοίο από τη Σύρο δεν υπάρχει παθολόγος εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Πάει κάποιος στο Κέντρο Υγείας της Τήνου και δεν υπάρχει ούτε παθολόγος ούτε γενικός γιατρός.

Η κατάσταση, λοιπόν, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα νησιά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας απαξιώνεται και, σύμφωνα με τις δικές σας ιδεοληψίες, βεβαίως αυτά πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι θέλετε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του δημόσιου συστήματος να παραχωρείται στον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτές, λοιπόν, τις καταστάσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει οι αγώνες όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν μέσα στην κοινωνία και στον κόσμο της υγείας, ώστε να υπάρξει πραγματικά ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού λαού και των πολιτών που ζουν σε αυτή τη χώρα, ένα σύστημα καθολικής και δωρεάν φροντίδας σε όλη τη χώρα».

 

 

 

(Visited 26 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.