Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για το Μεταφορικό Ισοδύναμο: «Υφίσταται μόνον προσχηματικά»

Newsroom
23/11/2022 13:24
 
 
 

 

Ερώτηση με θέμα «Δυσχέρειες στις μετακινήσεις από και προς τα νησιά της χώρας, εξαιτίας της μη εφαρμογής του θεσμοθετήματος του “Μεταφορικού Ισοδύναμου”» κατέθεσε η Βουλευτής Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου.

Απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών & Μεταφορών, η κα Αλεξοπούλου συμμερίζεται την άποψη πολλών νησιωτών ότι το συγκεκριμένο μέτρο «υφίσταται μόνον προσχηματικά», ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τον φόβο ότι οι συνεχείς αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θα αποκόψουν τη νησιωτική Ελλάδα, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με «μείζονα εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό αρνητικό αντίκτυπο».

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της ερώτησης:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο στο Διαδίκτυο της Κυβέρνησης: «Το Μεταφορικό ισοδύναμο εξισώνει το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μεταφοράς. Οι δικαιούχοι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μπορούν να κάνουν χρήση του MAN(Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη) κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους, για να χρηματοδοτηθούν με τη διαφορά του κόστους μεταφοράς (ΑΝΗΚΟ). Οι δικαιούχες επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά μπορούν να εγγραφούν στη δράση και να υποβάλουν αιτήματα για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των εμπορευμάτων τους από και προς τα νησιά•»

Συνεπώς, ως Μεταφορικό Ισοδύναμο, ορίζεται το μέτρο της επιδότησης του μεταφορικού κόστους για τους κατοίκους των νήσων, με στόχο να εξισωθεί το κόστος μεταφοράς «από» και «προς» τα νησιά, με αυτό που θα ίσχυε σε μεταφορές ίσης απόστασης στην ξηρά.

Ενώ, όμως, έχει ψηφιστεί για το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας η εφαρμογή του ως άνω ευνοϊκού μέτρου, εν τούτοις, όχι μόνο δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά αντιθέτως, με την ενεργειακή κρίση, έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα έξοδα μετακίνησης των επιβατών των πλοίων, δυσχεραίνοντας, έτσι, ιδιαιτέρως τις μετακινήσεις των νησιωτών συμπολιτών μας. Δηλαδή, συνέβη, στην πραγματικότητα, το εντελώς αντίστροφο, αφού, οι ωφέλειες του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους νησιώτες είναι τελείως ανύπαρκτες, οπότε, ο θεσμός αυτός υφίσταται μόνον προσχηματικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η νησιωτική Ελλάδα κινδυνεύει να αποκοπεί, γεωγραφικά και όχι μόνο, από την υπόλοιπη χώρα, ιδίως, κατά τους χειμερινούς μήνες, με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, γεγονός που έχει έντονη αρνητική χροιά για τους κατοίκους των νησιών μας, αλλά και μείζονα εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό αρνητικό αντίκτυπο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Εφαρμόζεται ή όχι, εν τοις πράγμασι, το λεγόμενο Μεταφορικό ισοδύναμο, που αφορά στις μετακινήσεις των νησιωτών Ελλήνων «από» και «προς» τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε, άμεσα, το κύμα των διαρκών ανατιμήσεων των εισιτηρίων στις θαλάσσιες μεταφορές της χώρας και να προστατεύσετε την ευχέρεια των μετακινήσεων των νησιωτών Ελλήνων «από» και «προς» τα ελληνικά νησιά;

 

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*