Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νάξου: Πόση κοροϊδία ακόμα μπορεί να αντέξει ο λαός της Νάξου για το φράγμα του Τσικαλαριού;

Γεωργαντάς, Νάξος
Newsroom
03/12/2022 19:31
 
 
 

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς, ήρθε στην Νάξο για να μοιράσει φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις.

Για την ιστορία ας θυμίσουμε σε όσους έχουν ξεχάσει ή και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν, ότι στις 11/01/2013 υπογράφηκε η σύμβαση για το φράγμα με τον ανάδοχο, ύψους 6.875.707 ευρώ, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, με αποτέλεσμα να δοθεί αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο στον εργολάβο, ύψους 820.000 ευρώ λόγω καθυστέρησης έναρξης εργασιών. Το έργο ενώ θα έπρεπε να τελειώσει στις 11/06/2015 παίρνει νέα παράταση μέχρι το Δεκέμβριο του 2020.

Σε απάντηση ερώτησης 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη και του βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου, ο υφυπουργός Γ. Οικονόμου απαντά εγγράφως στις 31/05/2021, τα εξής ευτράπελα:

1. Ότι το έργο προχωράει κανονικά και έχει απορροφηθεί το 35% του προϋπολογισμού του έργου. Ερώτηση: Αν σε 10 χρόνια έχει απορροφηθεί το 35% του προϋπολογισμού του έργου πως έως τις αρχές του 2024 όπως είπε στην επίσκεψη του ο Υπουργός απορροφηθεί το υπόλοιπο 65%; Να αναφέρουμε ότι έχει γίνει διακοπή εργασιών στο φράγμα, από τον Ιούλιο 2021, με ευθύνη του υπουργείου και υπογραφή του Υπουργού, για τεχνικά θέματα και ελλείψεις που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα.

2. Η μεγάλη αντίφαση είναι ότι σε αυτό το απαντητικό έγγραφο ενώ αρχικά ο Υφυπουργός αναφέρει ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα με 9.251.943,50 ευρώ η κατασκευή του φράγματος καθώς και η κατασκευή των δικτύων διανομής του νερού του φράγματος, στο ίδιο έγγραφο στην τελευταία παράγραφο αναφέρει ότι η μελέτη του αρδευτικού δικτύου κατά την παρούσα φάση δεν είναι ενταγμένη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ και ως εκ τούτου δεν προκύπτει αρμοδιότητα της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Υπουργείου για τη σύνταξη της μελέτης των δικτύων. Αυτή η μεγάλη αντίφαση αποδεικνύει ότι σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας κοροϊδεύουν.

3. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται τέλος, ότι η έναρξη εργασιών του έργου έγινε στις 24/07/2017 δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ουσιαστικά χάρη στις προσπάθειες του βουλευτή Νίκου Μανιού σε συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Ότι εργασίες έγιναν στο φράγμα, έγιναν από το 2017 έως το 2019, όσο ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ελπίδα να τελειώσει η κατασκευή του φράγματος και των δικτύων διανομής νερού.

Η κατασκευή του φράγματος είναι το σημαντικότερο έργο δημοσίου συμφέροντος των τελευταίων είκοσι και πλέον ετών στη Νάξο, το μεγαλύτερο φράγμα των Κυκλάδων, χωρητικότητας 3 εκατ. κυβικών μέτρων, απαραίτητο για την ολοκληρωμένη και δίκαιη ανάπτυξη του τόπου μας και για την αξιοποίηση και την προστασία των φυσικών πόρων.

Η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, αδιαφορεί για την υγιή, ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, αδιαφορεί για την επιβίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, και έρχεται και πάλι να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις, λίγο πριν τις εκλογές.
Η Ο. Μ. “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” Νάξου

(Visited 174 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*